h

B&W schiet schromelijk tekort in controle op intensieve veehouderijen

23 maart 2021

B&W schiet schromelijk tekort in controle op intensieve veehouderijen

Foto: - / -

Het college van B&W van Horst aan de Maas is niet altijd zorgvuldig in de communicatie naar haar burgers. Dat is al vaker in de gemeenteraad besproken. Onlangs bleek dat brieven van Behoud de Parel lange tijd onbeantwoord bleven. De SP hekelde in de gemeenteraad de tekortkomingen van B&W in de communicatie met burgers (lees hier het artikel over die raadsvergadering op de website van Behoud de Parel) en voegde daar dinsdag 23 maart 2021 concrete voorstellen aan toe om de communicatie met de burgers te verbeteren.

Maar het college is niet alleen laks in de communicatie. Ze beschermt haar burgers ook te weinig tegen de aantasting van de gezondheid. Eén van de brieven van Behoud de Parel waar B&W veel te laat op reageerde, ging over de controle op het toepassen van verplicht voorgeschreven maatregelen bij Intensieve Veehouderijen (IV). Die maatregelen zijn nodig  om de gezondheid van burgers, het milieu en de natuur te beschermen. De gemeente zou alle IV-bedrijven vóór 21 februari jl. gecontroleerd moeten hebben. Dat is niet gebeurd! Daar ging de brief van Behoud de Parel over. En nu heeft B&W in het antwoord aan Behoud de Parel geschreven (lees hier het artikel op de website van Behoud de Parel over het antwoord van B&W) dat ze er zo’n vier tot vijf jaar over gaat doen om alsnog die wettelijke plicht na te komen. Schandalig! En dan durft het college in hetzelfde antwoord te beweren dat haar lakse houding geen consequenties heeft voor de gezondheid van de burgers, het milieu en de natuur.

B&W – ondersteund door CDA, Essentie, D66/Groen Links en de PvdA – maken nauwelijks werk van een gezonde veehouderij in Horst aan de Maas. Handhaving op het niet nakomen van milieuvoorschriften door bedrijven schiet tekort en een al jaren aangekondigd gemeentelijk beleid voor de intensieve veehouderij laat op zich wachten. Een eerder toegezegde themavergadering over de (negatieve) gezondheidseffecten van de intensieve veehouderij is eerst uitgesteld en vervolgens uit het zicht verdwenen. Geen fraaie beurt voor een gemeente die de “gezondste gemeente van Nederland” wil worden…

U bent hier