h

Steun voor gezinnen in toeslagenaffaire

19 februari 2021

Steun voor gezinnen in toeslagenaffaire

Foto: SP / SP

In december vorig jaar diende de SP in de gemeenteraad een motie in om de getroffen gezinnen in de toeslagenaffaire de garantie te geven dat er geen korting komt op de bijstands- of andere gemeentelijke uitkeringen. Tegelijkertijd riep de SP het college op om de betrokkenen pro-actief te benaderen. De verantwoordelijk wethouder zei toe zijn best te gaan doen.

De groep gedupeerden lijdt al jarenlang onder geldzorgen. Het gaat om de ouders die gebruikmaakten van de kindertoeslag en door de belastingdienst onterecht jarenlang beschuldigd zijn van fraude. Ze werden betiteld als misdadiger door de overheid die zelf de fouten maakte. De gedupeerden konden in de meeste gevallen niet deelnemen aan schuldsanering omdat ze bestempeld werden als fraudeur, waardoor de schulden maar bleven oplopen. Schuldeisers staan vaak meteen op de stoep met de vraag wanneer ze geld krijgen. Wat betreft de overheid is inmiddels toegezegd dat zij geen betaling van schulden opeist.

Het kan ook zijn dat je door een bijdrage ineens een andere tegemoetkoming misloopt, of dat je ineens meer (gemeentelijke) belasting moet gaan betalen. Dat was voor de SP reden om die motie in december in te dienen. En dat heeft er nu mede toe geleid dat ook in Horst aan de Maas deze gezinnen geholpen worden. De gemeente heeft inmiddels de gegevens gekregen van gedupeerde ouders in Horst aan de Maas, zodat de gemeente contact met hen op kan nemen. Samen met die ouders kan dan bekeken worden wat er nodig is om weer vooruit te kunnen.

De gemeente helpt gedupeerden om weer grip te krijgen op hun financiën. Ze gaan in gesprek met schuldeisers. En de gemeente zorgt dat ouders en kinderen de juiste hulp krijgen als dat nodig is, zodat ze niet meer elke dag bezig hoeven te zijn met ‘overleven’, maar hun blik weer op de toekomst kunnen richten.

U bent hier