h

SP: "Landbouw niet ten koste van gezondheid, natuur en milieu"

24 februari 2021

SP: "Landbouw niet ten koste van gezondheid, natuur en milieu"

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

"De landbouw moet niet meer ten koste gaan van natuur en milieu. Het milieu in Nederland wordt nu al bovenmatig belast met mest. De omvang van de intensieve veehouderij moet fors worden teruggebracht en daarom moet er ook alles aan gedaan worden om de opschaling van de mestverwerkingsinstallatie van Willems in America tegen te gaan". Met die uitspraak ging Michael Van Rengs, SP-raadslid, dinsdag 23 februari 2021 in op de brief die vanuit het gemeentebestuur van Horst aan de Maas gestuurd wordt naar de provincie Limburg, die Willems een vergunning heeft verleend voor de verwerking van maar liefst 450.000 ton mest (lees hier de gang van zaken bij Willems).

In de brief van de gemeente aan het provinciebestuur maakt de gemeente onder druk van de voltallige gemeenteraad bezwaar tegen de vergunningverlening. Michael Van Rengs: "Er is geen plaats voor grootschalige mestverwerking in de nabijheid van een dorp, zeker niet vanwege de overlast voor de omgeving en de daarmee gepaard gaande gezondheidsrisico’s op het gebied van bijvoorbeeld de fijnstof en uitstoot".

In de brief van het college maakt de gemeente Horst aan de Maas kenbaar dat zij tegen de uitbreiding van dit bedrijf zijn, mede omdat het bedrijf ook nog stelselmatig regels heeft overtreden en zaken in de verleende vergunning niet kloppen. De SP heeft - net als andere fracties in de gemeenteraad - sterk aangedrongen op het versturen van de brief en het college gevraagd het niet te laten bij zinnen als “waarde hechten aan een goede relatie” richting de provincie. De SP wil dat de gemeente gewoon duidelijk zegt: "Hier zijn wij tegen! Dit willen wij niet!"  Wat de SP betreft moet er een voorbeeld gesteld worden zodat duidelijk is dat dit niet kan en mag.

Op de vraag aan SP'er Van Rengs of de SP tegen agrarische bedrijven is antwoordt hij: "Nee zeker niet. Maar een mestverwerker heeft toevoer nodig van veel mest en draagt daarmee bij aan de instandhouding van schaalvergroting in de Intensieve Veehouderij, met onder andere de  toename van mest als gevolg.

Aanvankelijk heeft de gemeente Horst aan de Maas meegewerkt aan het handelen van Willems, er vanuit gaande dat er sprake was van verwerking van mest uit de buurt. Inmiddels is duidelijk - volgens de gemeente (de provincie bestrijdt dat) dat het gaat om verwerking van mest uit de grote regio, want de buurt kan die geplande hoeveelheden mest die gigantisch zijn, niet alleen uit de buurt krijgen.

Overigens blijft de SP kritisch richting college van B&W, dat aanvankelijk geen bezwaar wilde maken tegen de forse uitbreiding van Willems. SP-woordvoerder Van Rengs: "Daarnaast zijn de getallen die in deze kwestie door het college aan de raad zijn verstrekt onjuist. Ik heb het college in de raadsvergadering van 23 februari dan ook gevraagd of het gaat om een verkeerde weergave van cijfers en zaken om effect te sorteren of krijgen we als raad alsnog de goede cijfers en aannames?" Wat Van Rengs betreft staat de geloofwaardigheid van de gemeente op het spel en daarmee ook de kracht van haar bezwaar. De wethouder zal snel met de goede cijfers komen, is toegezegd.

Michael Van Rengs heeft - ten slotte - sterk de indruk dat er sprake is van een politiek spelletje. "We kunnen het politiek niet verantwoorden dat een gemeente en een provinciaal bestuursorgaan tegenover elkaar staan, terwijl er tientallen miljoenen aan subsidie gepompt is in het bedrijf door de provincie. Het lijkt er sterk op dat er sprake is van dubbele petten". De wethouder heeft daar niet meer op gereageerd...

U bent hier