h

Motie SP: Betrek gemeenteraden en maatschappelijke organisaties bij invulling Regiodeal

19 februari 2021

Motie SP: Betrek gemeenteraden en maatschappelijke organisaties bij invulling Regiodeal

De SP-fractie in de gemeenteraad van Horst aan de Maas dient komende dinsdag 23 februari een motie in, waarin ze het gemeentebestuur oproept om de gemeenteraad en maatschappelijke organisaties rechtstreeks te betrekken bij invulling van de “Regiodeal”.

Het Rijk heeft de provincie Limburg een bedrag van € 16 miljoen beschikbaar gesteld om de brede welvaart en gezondheid in Noord-Limburg te bevorderen en versterken en met die middelen onder andere een bijdrage te leveren aan een gezond, ondernemend en veilig Noord-Limburg. Het bedrag van het Rijk is aangevuld door de provincie en de gemeente, ieder met € 8 miljoen tot een bedrag van € 32 miljoen. Het lijkt de SP van groot belang dat geïnvesteerd wordt in gezondheid en vitaliteit. Eerder is al invulling gegeven aan een eerste deel van het uitvoeringsprogramma van de Regiodeal.  In het voorjaar van 2021 dienen de gemeentebesturen in samenspraak met het provinciaal bestuur tot een invulling te komen van het tweede deel van het uitvoeringsprogramma in het kader van de Regiodeal.

Volgens de SP kan directe maatschappelijke betrokkenheid van inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties bijdragen aan een breed draagvlak onder de bevolking, bedrijven en maatschappelijke organisaties in de regio voor een verantwoorde invulling en maatschappelijke legitimiteit van het tweede deel van de Regiodeal. Met directe betrokkenheid bij de invulling van het uitvoeringsprogramma kan positieve energie worden geactiveerd onder burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Het alleen maar informeren van de gemeenteraden door de colleges van B&W over de vastgestelde projecten binnen de Regiodeal leidt niet per se tot een directe (medebepalende) betrokkenheid bij de invulling van de Regiodeal. Gemeenteraden en maatschappelijke organisaties – of ze nu groot of klein zijn – kunnen belangrijke ideeën ontwikkelen, gebaseerd op hun ervaringen in hun werkveld en zo inzicht hebben in de noden en behoeften van burgers in de regio.

U bent hier