h

Bewoners spreken zorgen uit over ontwikkelingen arbeidsmigratie in Horst aan de Maas

28 februari 2021

Bewoners spreken zorgen uit over ontwikkelingen arbeidsmigratie in Horst aan de Maas

Foto: Wilma Kurvers / SP Horst aan de Maas

Bewoners van buurten waar arbeidsmigranten gehuisvest zijn, verenigd in de SP-werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten, spreken in een brief aan de fracties van CDA, Essentie, D66/Groen Links, PvdA en VVD hun zorgen uit over de ontwikkelingen rondom arbeidsmigratie in Horst aan de Maas. De bewoners doen dat naar aanleiding van de themaraadsvergadering van dinsdag 2 maart 2021, waarin de gemeenteraad gaat praten over de maatschappelijke effecten van arbeidsmigratie.

In hun brief wijzen de bewoners op een onderzoek in opdracht van de Stuurgroep internationale werknemers Limburg waaruit blijkt dat – bij ongewijzigd beleid – verwacht mag worden dat het aantal arbeidsmigranten dat verblijft in Horst aan de Maas de komende tien jaar gaat verdubbelen. Dat zou betekenen dat de bevolking van Horst aan de Maas voor bijna een kwart bestaat uit arbeidsmigranten. Dat baart de bewoners zorgen. Ze wijzen erop dat er niets geleerd lijkt te zijn van de komst van vele arbeidsmigranten (toen gastarbeiders genoemd) in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Hoewel de integratie van veel Turken en Marokkanen, vooral door hun eigen inspanningen, succesvol is, heeft het ook tot segregatie geleid. Bij arbeidsmigratie binnen Europa wordt – vanwege het vrij verkeer van personen – geen enkele eis gesteld aan integratie. Dit kan wederom tot segregatie leiden, ditmaal tussen ‘gastarbeiders’ uit diverse landen binnen de Europese Unie, aldus de brief van de Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten.

De groep heeft het gevoel dat het “pleasen” van ondernemers die arbeidsmigranten inschakelen en huisvesten (waaronder velerlei uitzendbureaus van allerlei pluimage) een belangrijker doel is van het gemeentebestuur dan rekening houden met de belangen van de burgers in Horst aan de Maas. Gesteld wordt dat het gemeentebestuur – in de persoon van wethouder Bouten – zijn best doet om de belangen van de omgeving te begrijpen en waar mogelijk tegemoet te komen. De komst van steeds meer arbeidsmigranten, samenhangend met de eveneens ongebreidelde komst van logistieke en andere bedrijven die een onevenredig deel van hun werknemersbestand werven onder arbeidsmigranten in met name Oost-Europa, dwarsboomt echter dat beleid. De komst van dit soort bedrijven (en het verlenen van vergunning om zich te kunnen vestigen) wordt steeds “verkocht” onder het mom van werkgelegenheid.

De bewoners pleiten via de brief van de Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten voor meer regulering van de komst van arbeidsmigranten. Dat dat in de praktijk moeilijk is vanwege Europese regelgeving realiseert de werkgroep zich wel. Maar de gemeente heeft wel degelijk middelen om ook zelf de grote toename van arbeidsmigranten in Horst aan de Maas te stoppen.  In haar brief en in eerdere brieven doet de werkgroep daar ook concrete voorstellen voor. De bewoners hopen dat de fracties oog hebben voor de zorgen bij de inwoners van Horst aan de Maas voor de maatschappelijke effecten van arbeidsmigratie.

U bent hier