h

Petitie "Voor 14" aangboden aan college van B&W

8 december 2020

Petitie "Voor 14" aangboden aan college van B&W

Maandag 7 december 2020 bood Sylvia Gielens, kaderlid voor de FNV Lokaal Limburg Noord een petitie aan, aan het college van B&W en de gemeenteraad van Horst aan de Maas. Met de petitie vroeg Gielens aandacht voor de actie van de FNV om het minimumloon te verhogen naar 14 euro. Een actie die door de SP van harte wordt ondersteund. Vandaar dat vanuit de SP raadslid Sonja van Giersbergen aanwezig was bij de overhandiging.

"Voor 14" is de slogan die gevoerd wordt in de strijd voor een hoger minimumloon. Sylvia Gielens: "Nu nog bepalen de grote bedrijven en de rijke 1% voor een groot deel de poltiek in Nederland. Maar er groeit een grote beweging van mensen die de oneerlijke verdeling niet langer accepteren. Met de actie "Voor 14" wordt geëist dat de wet wordt veranderd en het minimumloon verhoogd wordt naar een eerlijke 14 euro per uur". Daarvoor vraagt Gielens dan ook de aandacht van B&W en de gemeenteraad van Horst aan de Maas. In een toelichting (zie ook bijlage) lichtte Sylvia Gielens toe waarom het van belang is dat gemeenten de petitie ondersteunen. De FNV-vertegenwoordigster was dan ook teleurgesteld dat er naast het SP-raadslid verder geen raadsleden aanwezig waren bij het aanbieden van de petitie.

Gielens lichtte kort toe dat er landelijk inmiddels 750.000 handtekeningen verzameld zijn. Een aantal gemeenten heeft zich al achter het initiatief geschaard. Wethouder Roy Bouten heeft toegezegd dat hij de eisen van de petitie in gaat brengen in het presidium (de agendacommissie van de gemeenteraad).

Jasper van DIjk - lid van de Tweede Kamer voor de SP - strijd in de Tweede Kamer voor verhoging van het minimumloon. Van Dijk: "De afgelopen 35 jaar zijn de dividenduitkeringen 10 keer harder gestegen dan de lonen. Het is een patroon dat in de gehele economie te zien is: de drang van aandeelhouders om zich winsten toe te eigenen zorgt voor een neerwaartse druk op de lonen van de mensen die het werk doen. Zo zijn de mensen met de laagste inkomens er de afgelopen 30 jaar meer dan 10 procent op achteruit gegaan". 

De SP wil net als de FNV een verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur (nu ongeveer 10 euro). Verhoging heeft grote voordelen, blijkt ook uit onderzoek van SEOR van de Erasmus Universiteit: het haalt mensen uit de armoede (de uitkeringen stijgen automatisch mee), het zorgt voor meer koopkracht en het heeft een stuwend effect op alle lonen. Een hoger minimumloon heeft bovendien nauwelijks negatief effect op de werkgelegenheid, blijkt uit onderzoek van het CPB.

U bent hier