h

Begroting 2021 - hoe staat het met Horst-west?

17 november 2020

Begroting 2021 - hoe staat het met Horst-west?

Foto: Paul Geurts / SP Horst aan de Maas

Bij de behandeling van de begroting voor 2021 in de gemeenteraadsvergadering van 12 november 2020 stelde de SP bij monde van fractievoorzitter Sonja van Giersbergen de situatie in Horst-west aan de orde. In Horst-west - bestaande uit de Norbertuswijk, de Mussenbuurt en de buurt "In de Riet" - dreigt de draaglast te groot te worden. Om daar oplossingen voor te vinden, dienen volgens de SP extra gelden geïnvesteerd te worden in deze buurten. Het college stelt in het begrotingsvoorstel juist voor om het "ambitieniveau" (naar beneden) bij te stellen...

Sonja van Giersbergen: "Horst-west gaat veel investeringen vragen om de buurten - die van oudsher veel sociale huurwoningen hebben - te gaan ontlasten. Hun draagkracht is zwaar overschreden. Het is schandalig dat juist hier het ambitieniveau volgens B&W moet worden bijgesteld. Zeker als je je realiseert dat er wel zo'n € 73.000 per jaar geïnvesteerd gaat worden in het gebied Afslag 10".  Van Giersbergen vroeg het college daarom of het bereid is om de investeringen van Horst-west tóch volgens plan uit te voeren en daar gelden voor te zoeken in subsidiepotjes vanuit de overheid die bestemd zijn voor zwakke wijken. En de kosten die gepland staan voor Afslag 10 naar beneden bij te stellen.

In Horst-west worden – juist omdat daar veel sociale huurwoningen staan – allerlei bijzondere doelgroepen gehuisvest. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met een beperking (geestelijk, fysiek), maar ook arbeidsmigranten zijn oververtegenwoordigd. Dat legt een extra druk op die buurten. Die druk moet verminderd worden en dat heeft de SP al vaak bepleit in de gemeenteraad. Alle reden om een plan op te stellen dat die druk vermindert. Vandaar dat de SP een motie indiende (zie bijlage) waarmee het college van B&W opgeroepen wordt bij de provincie en het rijk meer geld te vragen om die plannen uit te kunnen voeren. De andere partijen in de gemeenteraad steunden de motie van de SP, hoewel zij van mening waren dat er al een lobby gevoerd werd om meer geld te krijgen.

Naast haar betoog om de plannen voor Horst-west volledig uit te voeren, pleitte SP-woordvoerder Van Giersbergen er voor dat er ook sociale huurwoningen in de andere buurten en kernen van Horst aan de Maas worden gebouwd. Van Giersbergen: “Er is een schreeuwend tekort aan sociale huurwoningen in Horst aan de Maas. Op dit moment bestaat slechts14% van de woningen uit sociale huurwoningen, terwijl dat landelijk gemiddeld 21% is. Er moeten dus meer sociale huurwoningen gebouwd gaan worden. Een voorstel van de SP om de komende tijd in nieuwe plannen 30% sociale huurwoningen op te nemen is al aangenomen. Maar het college heeft nog geen concrete plannen gemaakt om dat ook uit te voeren. Daar moet - wat de partij betreft - direct mee begonnen worden. Dat kan bijvoorbeeld bij de woningbouwplannen op het terrein van voormalige houthandel Mol. Wethouder Tegels (CDA) reageerde met de opmerking dat hij instemde met het doel van de SP om 30% van de nieuwbouw te bestemmen voor sociale huurwoningen. "Máár", zo stelde hij, "dat is een gemiddelde. Je kunt niet bij elk nieuw project 30% sociale huurwoningen inplannen". Bij inbreidingsplannen is dat volgens de wethouder moeilijk en ook de financiële mogelijkheden zijn niet altijd aanwezig om 30% in te plannen. "Dat neemt niet weg", besloot de wethouder, "dat we aan de slag zijn met het inplannen van de verhoging van het percentage sociale huurwoningen in Horst aan de Maas". De SP zal de wethouder de komende jaren aan zijn woord houden.

U bent hier