h

Steun voor huurverlaging groeit

17 september 2020

Steun voor huurverlaging groeit

Foto: Wilma Kurvers / SP Horst aan de Maas

In aanloop naar Prinsjesdag hebben veel huurders door het hele land zich uitgesproken tegen de huurverhoging. Ook vanuit Horst aan de Maas. Een krachtig signaal! Prinsjesdag 2020 is achter de rug en bij de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer werd volop gesproken over de wooncrisis en de hoogte van de huren.

Door de druk van acties - ook in Horst aan de Maas - en de druk vanuit de Eerste Kamer was het terugdraaien van de huurverhoging een belangrijk onderwerp in het debat. Minister Ollongren had onder alle druk al laten weten dat ze een huurverlaging wil voor een klein deel van de huurders. Het is mooi dat er beweging is, maar zij helpt hiermee maar één op de dertien huurders, terwijl voor de Coronacrisis de hélft van de huurders al moeite had om de huur te betalen en een kwart van de huurders te weinig geld had voor noodzakelijk levensonderhoud. Voor 92 procent van de huurders doet minister Ollongren nog steeds niks.

Er is dus veel kritiek op de plannen van deze minister. Tijdens het debat in de Tweede Kamer heeft de SP een voorstel ingediend om de huren te verlagen. In de nacht van donderdag op vrijdag is daarover in de Tweede Kamer gestemd. Duidelijk is dat minister Olongren onder druk van de acties begint te bewegen. Zij wil een regeling treffen dat woningcorporaties voor de mensen met de laagste inkomens en hoge huren een korting krijgen op hun maandelijkse huur. Daarmee - zo stelt Lilian Marijnissen - is maar tien procent van de huurders geholpen. De SP-acties gaan dus gewoon door!

Eén van de - ludieke - acties was het massaal insturen van foto's van mensen die opkomen voor het voorstel om de huren tijdelijk te verlagen. De bijgaande fotocompilatie betreft foto's van actieve SP-ers uit Horst aan de Maas.

U bent hier