h

"Huidige accommodatiebeleid duurzaam? Nou, nee!"

7 juli 2020

"Huidige accommodatiebeleid duurzaam? Nou, nee!"

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

In de raadsvergadering van 30 juni 2020 werd een aantal voorstellen besproken met betrekking tot accommodaties in Horst aan de Maas. De behandeling van voorstellen voor voorzieningen aan De Kruisweide in Sevenum, de Merthal in Horst en STIP in Tienray/Swolgen leverden verrassende wendingen op.

Kruisweide Sevenum
Allereerst het sportcentrum De Kruisweide. Er lag een verzoek voor een scheidingswand zodat meer gebruikers tegelijkertijd hun sport konden beoefenen. Dat vond de SP prima. Maar CDA en Essentie vonden dat niuet genoeg. Zij dienden een voorstel in voor een extra subsidie van bijna 400.000 euro om daarmee extra kleedkamers en een berging te realiseren. Daar kon de SP niet mee instemmen. Wrang voor de gebruikers van De Kruisweide, maar politiek is keuzes maken. Er zijn nog meer – vooral kleine – kernen die wachten op geld of ondersteuning om aan hun plannen te werken. De SP wil ook geld over houden voor de wensen uit die kleine kernen. Dat wordt door het voorstel van Essentie en CDA een stuk moeilijker...

Mèrthal Horst
Een prima voorstel volgde voor de Mèrthal. Het dak van de Mèrthal wordt vernieuwd en dan worden er ook meteen zonnepanelen op gelegd. Vooral omdat meteen duurzaamheidsmaatregelen worden meegenomen (de zonnepanelen) sprak de SP aan.Het argument van wethouder Geurts (CDA) dat er nu tijd was om dit uit te voeren omdat de werkzaamheden aan het Gasthoês even stillagen, vond de SP wel een zwak argument. Zulk een plan zou toch gewoon in de planning moeten zitten?! "Maar goed, soms heiligt het doel de middelen", aldus SP-woordvoerder Sonja van Giersbergen.

STIP Tienray/Swolgen
Daarna kwam het voorstel voor de bouw van een energiecentrale voor STIP, de nieuwe basisschool voor Swolgen en Tienray, aan de orde. De SP was onder andere vóór dit voorstel omdat het voorstel zeker voor de lange termijn voordelen biedt en duurzamer is: investeren in een centrale om deze in 40 jaar terug te verdienen, simpelweg omdat je zelf je energie opwekt. Beter voor de planeet en uiteindelijk goed voor de portemonnee. We waren dan ook zeer verbaasd dat wederom CDA en Essentie hier tegenstemden, niet vanwege de lange termijn, maar vooral de korte. SP-raadslid Sonja van Giersbergen: "De SP wil geen enkele vertraging van de school in Swolgen en Tienray, maar als je iets bouwt, moet je dat wel volgens de meest moderne wensen en eisen doen".

Groene ambities verloren?
Waar zijn alle groene ambities van dit college gebleven? Het plan was toch een duurzame en gezonde gemeente te zijn? Voor D66/Groen LInks, dat zich zo op de borst klopt over die groene ambities van het college, horen we niets. Kennelijk is het pluche belangrijker dan principes. Dat zagen we ook al in de discussie rondom de overlast van de Mestverwerkingsinstallatie van Willems, waar veel Americanen last (stank)van hebben. Ondanks wat tegensputteren van D^^/Groen Links koos het college voor de belangen van Willems. En D66/Groen Links trok ook in deze niet de conclusie die voor de hand ligt... Sonja van Giersbergen: Ik denk wel dat we de eerste scheuren zien in dit college dat haar groene en gezonde agenda zeker niet waar gaat maken!".

U bent hier