‘Wat gisteren onmogelijk leek kan vandaag realiteit zijn, en morgen weer vergeten’
‘Wat gisteren onmogelijk leek kan vandaag realiteit zijn, en morgen weer vergeten’
Ron Meijer is vakbondsbestuurder en oud-partijvoorzitter van de SP en fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Heerlen. Hij schreef op woensdag 15 april een column in Dagblad de Limburger waarin hij inhaakte op de ontwikkelingen rondom de corona-crisis. Hij constateert dat "wat gisteren nog onmogelijk leek, vandaag al realiteit kan zijn":
„Een ommetje in de buurt is prima, maar blijf weg van de woonboulevards”,
gaf burgemeester Hubert Bruls, tevens de chef van de veiligheidsregio’s,
twee dagen geleden zijn beste advies in tijden. Ik hou me al tientallen
jaren netjes aan dat advies.
Honderden mensen lazen Bruls’ boodschap in de eindeloze wachtrij voor de bekende doe-het-zelfzaak in Kerkrade. Zelfs het risico dat de spijkers niet in de nieuwste verbouwing, maar in de kist van grootmoeder komen te zitten, schrikt kennelijk nauwelijks af. Sommige dingen veranderen nu eenmaal nooit. Of toch wel?
Toen ik recent een berichtje op de sociale media plaatste met de titel ‘wat
gisteren onmogelijk leek, is vandaag realiteit’, wist ik niet dat een eindeloze reeks voorbeelden van grote veranderingen zou volgen. De rij revolutionaire besluiten is langer dan de wachtrij voor de doe-het-zelfzaak op Tweede Paasdag. In tijden van crisis wordt het onmogelijke plots mogelijk.
Onmogelijk
Recent besloten Nederlandse zorgverzekeraars voortaan samen te werken in plaats van elkaar te beconcurreren. In Spanje en Ierland werden private ziekenhuizen en zorgverzekeraars genationaliseerd. Londen en Parijs vorderden honderden hotelkamers om daklozen te huisvesten. In Barcelona
werden huren bevroren. En The Financial Times pleit voor radicale hervormingen en herwaardering van de publieke sector. Vastgoedbazen die de huren fors verlagen. Kan het nog opmerkelijker? Ja hoor, Britney Spears riep op tot een algemene staking en de herverdeling van rijkdom. En de Britse privatiseringspremier Boris Johnson prijst het Britse Nationaal Zorgfonds de hemel in. Alsof Ché Guevara in een reclame van de McDonalds zou verschijnen.
Solidariteit
Gemeenschapszin en solidariteit behoorden nog niet zo lang geleden tot de categorie spruitjeslucht. Stokoud moest je zijn om zulke achterhaalde waarden uit te dragen. Niet alleen liberale types, ook menig sociaaldemocraat haalde er z’n neus voor op. Academisch opgeleid, de wereldmarkt aan de voeten, wie doet me wat?
Realitycheck
Het Coronavirus toont hoe kwetsbaar we zijn. Het bestaan van zeventien miljoen amateurvirologen is, anders dan vaak verondersteld wordt, geen teken van collectieve dwaasheid, maar een logische reflex van mensen bij rampen en crises. We maken ons massaal zorgen en willen meepraten. De fysieke onthouding en sociale ontwrichting doen ons hunkeren naar elkaar. De tekenen van solidariteit en samen zijn springlevend. Ik ben geen sentimentele jongen, maar man, ik mis de kroeg, mijn maten en het voetbalstadion. Ik mis zelfs de juffen en meesters van mijn kinderen. Echt intens. Als we hen na deze realitycheck nog steeds niet aan een beter loon en kleinere klassen helpen, wanneer dan wel?
Politiek
Wie in crisistijd durft te zeggen dat ‘je geen politiek mag bedrijven’ is af. Want zeg nou zelf, is behalve het ontstaan van het virus niet bijna alles een gevolg van politieke besluiten? Of berust de keuze om bedrijven te redden en oproepkrachten de laan uit te laten sturen soms op een natuurverschijnsel? Vertrok de Nederlandse maakindustrie geheel toevallig op reis naar China, zodat we niet eens meer mondkapjes blijken te kunnen produceren? En kwamen de lage lonen en onzekere contracten voor de vitale beroepen uit de lucht vallen?
Uit de wachtrij
Ik twijfel zeer aan al die voorspellingen van grote automatische veranderingen. Ze suggereren dat ze vanzelf ontstaan. Alsof we slechts in het karretje van de achtbaan zitten en niets hoeven te doen omdat de looping vanzelf wel komt. Aan het einde van de rit zijn we dan gewoon weer terug bij af. Het is precies wat die mensen in de wachtrij voor de doe-het-zelfzaak symboliseren. Wie echt vindt dat ‘onze helden’ beter verdienen, zal letterlijk en figuurlijk uit de wachtrij moeten stappen om verandering mogelijk te maken. Want wat gisteren onmogelijk leek, kan vandaag weliswaar realiteit worden, maar met gemak ook morgen weer vergeten zijn.
- Zie ook:
- Werk