Veiligheid
Veiligheid
Veiligheid is een breed begrip. Wanneer voel je je veilig? Waarom voel je je in je eigen buurtje wél veilig als het donker is en ergens anders niet? Op 22 januari 2020 kwamen deze vragen aan bod in de gemeenteraadsvergadering, waar gesproken werd over het Integraal Veiligheidsplan 2020/2023.
In de aanpak van veiligheid zijn er volgens het Integraal Veiligheidsplan drie belangrijke onderwerpen voor de komende jaren: ondermijning, kwetsbare groepen en verbeteren opvolgen meldingen.
Bij ondermijning moeten we denken aan de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld, de sluipende bedreiging van de integriteit van het openbaar bestuur, overheidsambtenaren en bedrijfsleven, bedreigde bestuurders en ambtenaren, afpersingspraktijken, de innesteling van criminele fenomenen in buurten en woonwijken of het ontstaan van ‘vrijplaatsen’.
Wat betreft de 'kwestbare burgers' zegt Sonja van Giersbergen, SP-raadslid: "We moeten ervoor zorgen dat kwetsbare burgers niet tussen wal en schip vallen. Juist deze mensen verdienen extra aandacht in onze samenleving. Burgers moeten weten waar ze terechtkunnen met hun zorgen en wensen én die moeten dan ook serieus genomen worden. Hier wordt de combinatie met zorg uitdrukkelijk gelegd".
En waar het gaat om meldingen is het volgens Van Giersbergen zaak dat burgers en ondernemers weten waar ze meldingen kunnen doen als zij dat nodig vinden. "Nog beter zou het zijn als dit, indien de wet het toelaat, ook teruggekoppeld wordt aan de melder. Want stel je voor dat je veel last hebt van een buur die ’s nachts veel herrie maakt. Dan is het best fijn om te weten dat zo iemand een probleem heeft waar al hulp voor is en dat jij die hulp ook kunt bellen als het nodig is", aldus het SP-raadslid.
Als er onveilige situaties zijn, moet er vaak snel gehandeld worden en staat veiligheid voor de bewoners op de eerste plaats. Zorg moet er vaak direct achteraan. Denk aan problemen met onder andere leerplicht, mishandeling, financiële problemen, psychiatrische problemen en culturele verschillen.
Volgens Van Giersbergen kan de politie niet alléen voor onze veiligheid zorgen. "We doen dat samen, met zijn allen. Maar de politie moet wel zijn bezetting op orde hebben. Hier houdt de burgemeester nadrukkelijk een vinger aan de pols". Overigens heeft de politie-eenheid Horst-Peel en Maas de laagste bezetting van heel Limburg. Het aantal burgers per agent ligt hier anderhalf keer zo hoog dan gemiddeld en meer dan twee keer
zo hoog dan in stedelijke gebieden regio’s. Burgemeester Ryan Palmen vindt het aantal agenten te laag.
De gemeente moet een bewust, weerbaar en integer bestuur en ambtelijk apparaat hebben. "Uit de veiligheidsmonitor per dorp blijkt dat niet iedereen altijd de overheid vertrouwt. De burgemeester wil daarover transparant zijn en er hard aan werken dat burgers de overheid wel kunnen vertrouwen. Volgens de SP een must als we het hebben over het samen werken aan een gezond en veilig Horst aan de Maas voor iedereen! Niemand kan dat alleen. Maar samen kunnen we heel veel", aldus Sonja van Giersbergen.
- Zie ook:
- Veiligheid