h

Prestatieafspraken met Wonen Limburg en Woonwenz

12 december 2019

Prestatieafspraken met Wonen Limburg en Woonwenz

Foto: Paul Geurts / SP Horst aan de Maas

Op 10 december 2019 werden in de gemeenteraad van Horst aan de Maas de prestatieafspraken besproken. Dit zijn de afspraken die de woningcorporaties maken met de gemeente voor het komende kalenderjaar. Voor de SP is het beleid rondom sociale huurwoningen erg belangrijk en SP-raadslid Sonja van Giersbergen had dan ook een aantal vragen en opmerkingen.

Er werd aangegeven dat er in 2020 maximaal 15 huurwoningen worden verkocht. Voor de SP is het onbespreekbaar om huurwoningen te verkopen als er zo’n groot tekort is aan betaalbare huurwoningen. Daarbij heeft het college zelf aangegeven 100 extra huurwoningen te willen bouwen. Dat is ook hard nodig in een gemeente waar maar een kleine 14% aan sociale huurwoningen is, terwijl het landelijk gemiddelde op 21%  ligt. De wethouder heeft aangegeven dat er inmiddels 40 woningen gepland staan in de Afhang en dat de 100 waarschijnlijk het komend jaar wordt behaald.

Verder heeft de SP-woordvoerder Van Giersbergen nadrukkelijk gewezen op de leefbaarheid in de oude woonwijken in Horst en de noodzaak tot herstructurering. Die opgave wordt door wethouder Bouten gezien en hij heeft toegezegd om in het komende half jaar met plannen hiervoor te komen die moeten leiden tot herstel van balans tussen draagkracht en draaglast in deze wijken. Ook wordt gewerkt aan plannen om sociale huurwoningen toe te voegen in de kleine kernen, hoewel Wonen Limburg aangeeft hier niet te willen bouwen.

De SP schrok van de cijfers over de huurachterstanden. In 2017 waren dat er 703, in 2018 1531. Meer dan een verdubbeling! Hoe zouden de cijfers van 2019 zijn? Die laatste cijfers zijn nog niet bekend, maar ook de wethouder was geschrokken van de resultaten en gaf ook aan dat de inkomens van mensen in sociale huurwoningen steeds lager worden. Hier ligt volgens de SP een hele duidelijke taak voor de gemeente. Dit werd door de wethouder erkend.

Sonja van Giersbergen: "Wij houden de komende tijd de vinger aan de pols als het gaat om de bouw van sociale huurwoningen. Het hoeft niet allemaal morgen klaar te zijn, maar we willen wel concrete plannen zien om de mensen met de laagste inkomens in onze rijke gemeente een fatsoenlijke woonomgeving te geven".

U bent hier