h

Gele kaart voor wethouder Geurts!

29 november 2019

Gele kaart voor wethouder Geurts!

Foto: - / AVV America

Voetbalclub AVV America heeft enkele zware weken achter de rug. De leden van de voetbalclub uit America waren boos, omdat wethouder Han Geurts het sportcomplex van RKSV Meterik heeft gekozen als voorkeurslocatie en niet een nieuw, gemeenschappelijk sportpark (lees hier een eerder artikel over AVV America op deze site) . Terwijl het eigenlijk de bedoeling was dat de twee verenigingen samen gebruik gingen maken van een sportlocatie tussen de twee dorpen in. Daartoe hadden ze een samenwerkingsverband gesmeed onder de naam SAAM.

Sinds 2016 wordt onderzoek gedaan naar een nieuwe locatie waar de verenigingen AVV America en RKSV Meterik zich gaan huisvesten. Beide sportparken zijn verouderd en het aantal leden neemt af. Krachten samenbundelen is de enige optie en die optie zien de beide clubs ook. Sterker nog, de jeugdverenigingen zijn al gefuseerd, nu de rest nog. Om deze fusie te realiseren, is er onder andere een goed onderkomen voor de clubs nodig. De vraag rees in het verleden: waar? De clubs wilden dus een locatie tussen de twee dorpen in, maar B&W besloot – onder aanvoering van wethouder Han Geurts - dat het huidige sportpark van RKSV Meterik de beste locatie is.

De leden van AVV America waren – na de ingreep van wethouder Geurts - overtuigd van twee zaken. Allereerst dat ze niet in Meterik wilden voetballen. Ten tweede dat ze niet zonder Meterik konden voetballen om de club toekomstbestendig te houden. Een patstelling door de wethouder gecreëerd . En die had daarbij ook nog het idee om op dezelfde locatie een sporthal te realiseren. Het mooie voornemen - een sportlocatie tussen de twee dorpen in, voortgekomen van onderop - leek door deze plannen verworden tot een nachtmerrie. Hoe kan het dat dit plan gemaakt is door de wethouder zonder onderzoek te doen naar de mening van de voetbalverenigingen? Waarom is dit plan in een raadinformatiebrief gekomen, ondanks dat ruim 71% van de leden van AVV hier tegen waren? Hoe kan het dat gemeenschapsgeld over de balk gegooid zou worden, omdat het zeker was dat AVV niet naar Meterik zou komen en het recentste plan dus ook niet toekomstbestendig zou kunnen zijn?

De leden togen op 26 november 2019 naar de vergadering van de gemeenteraad. Daar stelde de woordvoerder van AVV, Jelle Houben, – met achter zich de publieke tribune vol met de leden van de club - de indringende vraag: “Heeft u enig idee wat deze keuze teweegbrengt in ons dorp”,  Houben meldde dat de club zich geschoffeerd voelt. Want, uit een ledenpeiling bleek dat 71 procent niet wil verhuizen naar het buurdorp. Enkele redenen zijn de afstand, onveiligheid met reizen en de kosten. Daarom willen beide besturen dus graag een locatie tussen beide dorpen in. Niet mogelijk, volgens de wethouder. De leden en betrokkenen lieten tijdens de raadsvergadering hun tegengeluid horen; ze voelen zich niet serieus genomen door het college.  

Volgens weekblad Hallo was wethouder Han Geurts eerder op de dag nog standvastig: “America wil net als Meterik het beste voor haar leden, dat begrijp ik volledig. Maar in dit langlopend dossier moeten keuzes gemaakt worden. Ik heb altijd eerlijk en duidelijk gecommuniceerd. Voorkeurslocatie RKSV Meterik is dan ook een lastig besluit, dat zeg ik eerlijk. Ik wil zo snel mogelijk aan de slag om deze locatie te verwezenlijken, het speelt immers al sinds 2016.”

Het vertrouwen in de politiek was bij de leden van AVV America bijna weggeëbd en men leek bijna moedeloos te worden van de gang van zaken. Maar tijdens de raadsvergadering keerden zich de zaken toen Sonja van Giersbergen, SP-raadslid,  het debat opende. Zij schaarde zich onomwonden achter de stelling van de voetbalclub: één locatie tussen de dorpen in. Ze kondigde aan dat de SP al een motie klaar had liggen voor het geval de wethouder blind zou zijn voor de voornoemde argumenten. Luid applaus viel haar ten deel. Al maakte burgemeester Palmen het flauwe grapje dat dat applaus wel bedoeld zou zijn voor diens VVD-partijgenoot, Elbers, die na het betoog van Van Giersbergen een duit in het zakje mocht doen. Met de hete adem in de nek van de geel-zwarten op de tribune schaarden de VVD en de andere fracties zich achter het betoog van Van Gierbergen. Verschillende fracties citeerden zelfs passages uit de SP motie, overigens zonder de bron te noemen. Resultaat: De wethouder ging om. Er komt een nieuw onderzoek naar een plek ergens tussden de twee kernen in. Daarmee werd duidelijk: ACTIE loont!

U bent hier