h

Prestatieafspraken met Wonen Limburg en Woonwenz

9 oktober 2019

Prestatieafspraken met Wonen Limburg en Woonwenz

Foto: - / -

Onlangs kwamen de plannen die Wonen Limburg en Woonwenz hebben in onze gemeente voor het komende jaar aan de orde. Voor de SP is de sociale huursector enorm belangrijk. Landelijk is 21% van de woningen een sociale huurwoning. In Horst is dat amper 14%. Daarbij zijn de wachtlijsten voor een sociale huurwoning lang, gemiddeld 2 jaar, maar 7 jaar is geen uitzondering.

Volgens de SP moeten er dus fors meer huurwoningen komen. Vorig jaar vroeg Wonen Limburg om 100 kavels bij de gemeente die ze meteen wilde volbouwen. De teller blijft echter steken op 40 woningen in Horst (De Afhang) en 10 in Grubbenvorst (De Comert). Veel te mager dus. Bij elke bijeenkomst in elk dorp in onze gemeente horen we zowel jongeren als ouderen noemen dat ze zo graag in hun eigen dorp willen (blijven) wonen, maar dat er gewoonweg niets te krijgen is. En dan nog maar te zwijgen over gezinnen die in de knel komen bij een scheiding of financiële problemen. Het is te gek voor woorden dat deze gezinnen nu vaak een aantal jaren moeten overbruggen in chalets op campings.

Een andere belangrijk punt is herstructurering van wijken in de kern Horst zoals de Norbertuswijk, De Riet en de Mussenbuurt. In deze wijken, waarin veel huurwoningen bij elkaar liggen, komen alle problemen bij elkaar: taal- en cultuurproblemen vanwege de aantallen arbeidsmigranten en statushouders, onbegrip door huisvesting van mensen uit de geestelijke gezondheidszorg en mensen die kampen met sociale problematiek. Dit geeft veel druk op de leefbaarheid in deze wijken. Ook hiervoor moet veel meer aandacht komen. Passend toewijzen van woningen – zodat je kunt sturen op samenstelling van buurten, straten en wijken – zou hier een middel voor kunnen zijn.

Verder moet er veel meer ingezet worden op het huisvesten van groepen mensen. Een voorbeeld zijn de senioren die vaak graag bij elkaar blijven wonen, om een helpende hand toe te steken of een praatje te kunnen maken. Een ander voorbeeld zijn de woonwagenbewoners. Ook zij verdienen een plek in Horst aan de Maas.

U bent hier