h

SP Horst aan de Maas vraagt verbod op megastallen

17 juni 2019

SP Horst aan de Maas vraagt verbod op megastallen

Foto: - / -

De SP-fractie in de gemeenteraad van Venlo heeft een tijd geleden een motie ingediend waarin de fractie vroeg om een verbod op megastallen in de gemeente Venlo. Die motie is gehonoreerd en de gemeente Venlo werkt er aan om het verbod in te voeren. B&W van Venlo vond het een zodanig sympathieke motie, dat ze meteen wilde proberen daar ook regionaal beleid van te maken (lees hier het bericht over het resultaat van de motie op de website van de SP Venlo). De gemeente Venlo is vervolgens in gesprek gegaan met omliggende gemeenten, maar die wezen het idee van een regionaal verbod op megastallen af.

De SP Horst aan de Maas heeft daarover schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W van Horst aan de Maas. De SP wil weten wanneer het gesprek tussen de gemeente Venlo en Horst aan de Maas heeft plaatsgevonden en wat de conclusies uit dit gesprek waren.

Het is volgens de SP Horst aan de Maas een gemiste kans dat er nu niet gezamenlijk opgetrokken kan worden om een verbod op de intensieve veehouderij te realiseren. De afgelopen jaren is groot, groter, grootst het mantra geweest en groei zou alle problemen oplossen. Maar dit is niet het geval. Niet voor dierenwelzijn, niet voor de natuur, niet voor de uitstoot van gevaarlijke stoffen en niet voor de financiële positie van veel veehouders.

De SP in Horst aan de Maas wil zich er voor blijven inzetten om gezamenlijk met andere gemeenten en partijen aan een constructieve oplossing te werken. Daarom stelt de partij voor toch nog een poging te ondernemen om te komen tot regionaal beleid, waarbinnen het voor individuele gemeenten mogelijk wordt een verbod op megastallen in te stellen. Als de gemeente Horst aan de Maas echt wil dat Noord-Limburg de Gezondste Regio van 2025 wordt, dan kan ze niet achterblijven.

U bent hier