h

Teleurstelling over verlies zetels in Europarlement

27 mei 2019

Teleurstelling over verlies zetels in Europarlement

We hebben er - ook in Horst aan de Maas - alles aan gedaan om een goede uitslag neer te zetten bij de verkiezingen voor het Europees parlement. Afgelopen donderdag dachten we - op basis van de exitpolls - nog één zetel over te houden, maar zelfs dat is niet gelukt! De definitieve uitslag is dan ook een harde dreun, een grote teleurstelling!

In Horst aan de Maas hebben 660 mensen (5,4%) op de SP gestemd. In 2014, de vorige Europese verkiezingen, stemden er nog 1667 mensen (15,4%) op de partij. Met een daling van 10% een groot verlies! Daarmee zijn we op de ranglijst gezakt naar de zesde partij in grootte, vergeleken met de andere partijen. CDA, PvdA, VVD, FvD en Groen Links blijven de SP nu voor.

We wisten dat deze Europese verkiezingen moeilijke verkiezingen zouden worden. De opkomst is altijd laag, een ruime meerderheid van Nederland bleef deze keer thuis. De eerste onderzoeken laten zien dat vooral juist ónze mensen thuis zijn gebleven. Daarnaast blijkt dat de niet-stemmers bijna allemaal geen vertrouwen of interesse in de Europese politiek hebben. Dat zoveel mensen niet stemmen is een enorm democratisch tekort.

Maar dat gegeven kan geen excuus zijn voor de SP. Wij zijn er kennelijk niet in geslaagd om die mensen te mobiliseren waar wij als SP voor opkomen. De mensen die ontevreden zijn over het Europese establisement dat hen in de steek laat, de mensen die de toenemende ongelijkheid in onze samenleving als een grote onrechtvaardigheid beschouwen, de mensen die zich zorgen maken over de toekomst, zowel als het gaat om uiteenlopende zaken als het milieu, de zorg en de afbraak van de pensioenen.

De SP heeft niet de juiste snaar geraakt om mensen te overtuigen op de SP te stemmen. Dat kunnen we ons zelf kwalijk nemen. Alle reden dus om kritisch op ons zelf te zijn en daar binnen de partij over in discussie te gaan. Om vervolgens met hernieuwde kracht aan de slag te gaan, vóór de mensen waar het ons om gaat en - vooral ook - samen met de mensen waarom het gaat. Daar lag onze kracht en daar lígt onze kracht!

U bent hier