h

Woonvisie SP Horst aan de Maas

25 maart 2019

Woonvisie SP Horst aan de Maas

Foto: SP Horst aan de Maas / SP Horst aan de Maas

Op 12 maart 2019 werd in de gemeenteraad gesproken over het masterplan Wonen voor 2020, dat leidraad is voor afspraken met de woningcorporaties over het aantal en het soort nieuwe woningen dat gebouwd mag worden. Daar is - zeker vanuit de SP - wel het een en ander over te zeggen.

Mensen die op zoek zijn naar een woning weten hoe moeilijk het is om die te krijgen. Als je als jongere een woning wilt kopen valt het vaak niet mee om de financiering tijdig rond te krijgen en vis je vaak achter het net als er ook een andere bieder is. Voor ouderen zijn er in de kleine kernen weinig mogelijkheden om een geschikte woning te vinden. Ook het krijgen van een huurwoning is erg moeilijk, of het nu gaat om sociale huurwoningen of om commerciële huurwoningen waarvoor vaak ook nog een hoge huur gevraagd wordt.

Wonen Limburg heeft aangegeven 100 huurwoningen te willen gaan bouwen als de gemeente daar grond voor beschikbaar stelt. Dat werd bevestigd in de gemeenteraad naar aanleiding van vragen. De SP vraagt zich af: "Waarom gebeurt dat dan niet?" In alle kernen waar de SP komt, hoort ze dat er een gebrek is aan woningen en dat er maar mondjesmaat, of niet, wordt bijgebouwd.

Een ander thema is de duurzaamheid. Alle woningen moeten klimaatneutraal worden, wat zoveel betekent als optimaal isoleren om geen warmte te verliezen en het eigen gebruik aan energie zelf opwekken. Dit zou kunnen door bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepompen, maar ook door samen gebruik te maken van een windmolen.

Wat moet er volgens de SP gebeuren?

Allereerst stoppen met de verkoop van huurwoningen. Er moeten 100 extra huurwoningen bijgebouwd worden, verspreid over de dorpen en wijken in Horst aan de Maas. Vrijkomende gebouwen die in eigendom van de gemeente zijn, moeten verbouwd worden tot woonruimte. De gemeente moet de regie nemen in de overgang van aardgas naar elektriciteit, oftewel  van fossiele brandstoffen naar duurzame energie, zonder dat dit extra kosten met zich mee brengt voor de huurders van sociale huurwoningen. Er moet een einde komen aan de krapte op de woningmarkt zodat alle mensen in Horst aan de Maas  een fatsoenlijke woonruimte kunnen hebben.

U bent hier