h

SP in actie voor volwaardige bibliotheek in Horst

10 maart 2019

SP in actie voor volwaardige bibliotheek in Horst

In februari heeft de SP onderzoek gedaan op straat en in de bibliotheek om te horen of de burgers van Horst aan de Maas het een bibliotheek voor Horst aan de Maas belangrijk vinden. Aanleiding voor de actie vormde de mogelijke verplaatsing van de bibliotheek naar het nog te verbouwen Gasthoês. Daarbij zou de bieb dan meer dan de helft van de publieksruimte moeten inleveren.

Er zijn in een paar dagen tijd 511 handtekeningen opgehaald ter ondersteuning van de actie 'Handen af van de Bieb'. Daarnaast zijn er 200 enquêtes ingevuld. Hieruit bleek voornamelijk dat mensen bezorgd zijn en ook niet kunnen begrijpen dat er op de voorgestelde wijze met de bibliotheek wordt omgegaan. Voor alle resultaten van de enquête: zie de bijlage.

85% van de geënquêteerden vindt dat de bibliotheek alle kerntaken uit moet kunnen voeren. Deze zijn voornamelijk: het ter beschikking stellen van kennis en informatie, bieden van mogelijkheden tot ontwikkeling en educatie, bevorderen van lezen en het laten kennismaken met literatuur, organiseren van ontmoeting en debat en het laten kennismaken met kunst en cultuur. 15 % vindt dat een enkele taak bij andere instellingen gelegd kan worden, zoals het organiseren van ontmoeting en debat (16x) en kennismaken met kunst en cultuur (12x).

De overgrote meerderheid (75%) vindt dat in de voorgestelde plannen – inkrimping van ruimte – deze taken zeker niet uitgevoerd kunnen worden.17% denkt van wel en 8% heeft geen mening.

90% van de ondervraagden denkt dat er geschoold personeel nodig is, 4% denkt van niet en 6% heeft geen mening. 14 mensen (7%) voegen eraan toe dat een combinatie van vrijwilligers en professionals mogelijk moet zijn.

96% van de mensen vindt dat we de bieb in de huidige vorm in Horst niet kunnen missen, 2% denkt van wel en 2% heeft geen mening.

De uitkomst van de enquête en de grote steun blijkens de grote hoeveelheid handtekeningen sterkt de SP in haar standpunt dat er tenminste één volwaardige bibliotheek in Horst aan de Maas moet blijven, zeker nadat de locaties Sevenum en Grubbenvorst ook al zijn verdwenen. In de gemeenteraadsvergadering van 19 maart a.s. zullen de handtekeningen met de aanbevelingen aangeboden worden aan portefeuillehouder Geurts.

U bent hier