h

SP pleit voor “stand still” mestverwerking in Horst aan de Maas

8 februari 2019

SP pleit voor “stand still” mestverwerking in Horst aan de Maas

Foto: Paul Geurts / SP Horst aan de Maas

De SP in de gemeenteraad van Horst aan de Maas pleit voor een “stand still” van mestverwerking binnen de gemeente Horst aan de Maas. De SP schrijft dat in een brief (zie bijlage) waarin een aantal vragen worden voorgelegd aan B&W inzake de mestverwerking. De vragen worden gesteld, omdat de SP vreest dat Horst aan de Maas het mestputje wordt van de regio Zuid-Oost Nederland.

In Horst aan de Maas bestaan een aantal mestverwerkingsinstallaties zoals bij Ashorst en er zijn (uitbreidings)plannen bij Willems in America, bij het NGB en door RMS dat één van de grootste verwerkers van Nederland wil worden. Voor zover de SP kan inschatten heeft Horst aan de Maas nu al voldoende capaciteit om alle in Horst aan de Maas geproduceerde mest te verwerken. Maar precieze cijfers over de in de gemeente Horst aan de Maas geproduceerde mest heeft het college van B&W nog niet verstrekt, ondanks eerdere vragen daarover van de SP. Reden om nu concreet te vragen hoeveel verwerkingscapaciteit er is in Horst aan de Maas is en hoeveel aan overschot aan verwerkingscapaciteit komt, als alle plannen gerealiseerd zouden worden.

Overigens stelt de SP in de brief grote vraagtekens te hebben bij de effectiviteit van mestverwerking zoals die momenteel plaatsvindt, omdat die feitelijk geen oplossing biedt voor het mestoverschot. Vanwege de toevoeging van coproducten neemt de omvang feitelijk toe; de schadelijke stoffen in de mest in de vorm van mineralen verdwijnt niet en moet alsnog verwerkt worden op het land; de energieopbrengst is relatief gezien gering en de installaties zijn alleen rendabel als gevolg van de overheidssubsidie!.

In de brief vraagt de SP of de gemeente bereid is tot een "stand still" wat betreft de uitbreiding van mestverwerkingscapaciteit.

U bent hier