h

Woningbouw in Horst aan de Maas

10 december 2018

Woningbouw in Horst aan de Maas

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

Op 5 december 2018 zijn door de gemeente Horst aan de Maas en Wonen Limburg de prestatieafspraken voor 2019 getekend. Sonja van Giersbergen, SP-woordvoerder in de gemeenteraad, reageert op de afspraken.

Een kleine greep uit de plannen, waarover afspraken zijn gemaakt: er worden 40 sociale huurwoningen gebouwd in de Afhang te Horst, 10 in de Comert in Grubbenvorst en 8 marktkoopwoningen in de Vondersestraat in Horst. Bovendien worden er 170 bestaande woningen verbeterd naar minimaal Energeilabel B. De kernen America en Hegelsom gaan in samenspraak met Wonen Limburg op zoek naar alternatieve vormen van woningbouw, bijvoorbeeld in coöperatievorm. En – niet onbelangrijk – Wonen Limburg gaat zich intensiever bezighouden met de leefbaarheid in de wijken en dorpen.

Vraag: Niks mis mee, toch?

Sonja van Giersbergen: "Jawel, want de afspraken tussen Wonen Limburg en de gemeente werden vastgelegd zonder dat de gemeenteraad hier van tevoren iets van mag vinden. In deftige taal wordt dat 'collegebevoegdheid' genoemd. Omdat de meerderheid van de gemeenteraad niet echt tevreden was over de gang van zaken is er op initiatief van SP en PvdA een motie ingediend waar uiteindelijk de gehele gemeenteraad zich bij aansloot".

Vraag: Wat is het gevolg van die motie?

Sonja van Giersbergen: Voor volgend jaar is afgesproken dat de gemeenteraad de prestatieafspraken tijdig te zien krijgt – in september – en niet één dag voor de ondertekening. Daarnaast is vastgelegd dat er in het voorjaar over het gehele masterplan – dus over álle soorten woningen in onze kernen – rondom wonen in Horst aan de Maas een thema-avond wordt georganiseerd.

Vraag: Tevreden?

Sonja van Giersbergen: "De SP is voorstander van een woningcoöperatie die in handen is van de gemeente zelf. In die zin gaat de motie wat ons betreft niet ver genoeg, maar het is een eerste stap. Grote winst is dat alle politieke partijen inmiddels vinden dat de gehele gemeenteraad over dit thema moet praten en beslissen".

U bent hier