h

Kerstmis 2018

20 december 2018

Kerstmis 2018

Foto: Wilma Kurvers / SP Horst aan de Maas

Nog een paar dagen en dan is het Kerstmis. Twee dagen die in veel gezinnen en families uitgebreid worden gevierd met lekker eten en drinken en vooral met elkaar. Niets mis mee zou je zo zeggen. Maar hoe is het gesteld met de Horstenaren die afhankelijk zijn van de voedselbank? Of van zorg? Of zich niet meer veilig voelen om wat voor reden dan ook? En wat te denken van de grote groepen in onze gemeente die ver van hun thuisland leven, soms zelfs met weinig privacy voor henzelf of hun gezin. Waar is de kerstgedachte dan?

Volgens de SP is hier maar één antwoord op: solidariteit! Samen eerlijk delen, zodat we het allemaal goed hebben. Niet afhankelijk zijn van liefdadigheid, maar kunnen vertrouwen op een overheid die hier regie op voert zodat niet langer het recht van de sterkste(n) geldt.

Ook de andere twee uitgangspunten van de SP zijn te herleiden naar het kerstfeest. Gelijkwaardigheid gaat over het feit dat je niet allemaal hetzelfde bent, maar dat wel iedereen evenveel waard is. De vrijwiilliger in het buurthuis doet even waardevol werk als een directeur van een bedrijf.  Of in SP termen: de folderaar in de wijk is net zo belangrijk als het gemeenteraadslid.

En als laatste:  menselijke waardigheid. Ieder mens heeft toch graag zelf de regie over zijn eigen leven en leefomgeving. En wat als dat even niet meer lukt? Moeten onze burgers dan hun waardigheid opgeven en hopen op liefdadigheid? Of staat de overheid voor ze klaar om ze te helpen, waar nodig, met zorg en ondersteuning? Het zou toch fijn zijn als diegene die altijd helpt ook eens een vrije dag heeft.

De SP Horst aan de Maas wenst alle inwoners van onze gemeente hele fijne en gezonde kerstdagen met allen die hen lief zijn.

U bent hier