h

‘Senioren willen prettig en op een vertrouwde manier met elkaar samenleven’

15 november 2018

‘Senioren willen prettig en op een vertrouwde manier met elkaar samenleven’

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

Thijs Lenssen (SP-raadslid) en Mario van Rens uit Hegelsom zijn twee jaar geleden een initiatief gestart om de leefomgeving van ouderen in hun dorp te verbeteren. Bij het plan wordt uitgegaan van vier pijlers: wonen, zorg, 'noaberschap' en veiligheid. De initiatiefnemers hopen dat het plan uiteindelijk uitgerold ka worden over de hele gemeente.

Twee jaar geleden heeft de SP in Horst aan de Maas onderzoek gedaan onder de bewoners van seniorenwoningen in de gemeente Horst aan de Maas. “Uit het onderzoek bleek dat bewoners uit Hegelsom, Meterik, America en Sevenum vonden dat de leefbaarheid achteruitging”, aldus de initiatiefnemers. Later ondervond zowel Thijs als Mario dat deze ontwikkelingen zich ook voordeden in het Keijsershof en op de Venstraat in Hegelsom. “We merkten dat de buurtbewoners elkaar niet meer allemaal kenden en dat er steeds minder met elkaar gesproken werd”, vertellen de twee. “Toen zijn we met een aantal buurtbewoners een soort werkgroep begonnen om iets aan deze ontwikkelingen te veranderen.”

De eerste stap was om het gesprek aan te gaan met de senioren zelf. “We zijn gaan praten met deze mensen om te kijken waarom de seniorenwoningen op het Keijsershof en in de Venstraat niet meer zo geliefd waren en of er nog wel behoefte was aan de woningen”, vertellen Thijs en Mario. “Toen bleek dat er wel degelijk behoefte was aan seniorenwoningen maar dat de senioren nog niet allemaal bezig waren met de toekomst. De ouderen die we gesproken hebben, gaven vooral aan dat ze het belangrijk vinden om prettig samen met elkaar te leven.” Langzaam kwam er meer invulling in het plan en zijn er doelen opgesteld.
 
Tegenwoordig blijven ouderen veel langer thuis wonen en is het belangrijk dat ze zoveel mogelijk zelf- of samen redzaam zijn. “Om dat te bereiken is het belangrijk dat de senioren wonen in een omgeving die hen ondersteunt in het dagelijks leven, waar ze de buurt kennen en waar de drempel om bij elkaar over de vloer te komen erg laag is”, aldus Thijs en Mario.
 
Samen met het Dorpsplatform in Hegelsom kijkt de werkgroep naar de huidige procedure omtrent de seniorenwoningen. “Waar enerzijds de behoefte groot was voor deze woningen, ondervonden we anderzijds dat voor senioren de drempel om zich in te schrijven bij een woningcorporatie erg hoog was.” In samenwerking met de KBO van Hegelsom heeft de werkgroep themamiddagen georganiseerd. Hierbij vertelde Wonen Limburg over hoe de procedure hiervoor in zijn werk gaat en heeft de werkgroep kort verteld waar ze mee bezig is. Daarnaast zijn de twee initiatiefnemers in gesprek gegaan met Wonen Limburg en gemeente Horst aan de Maas. “We hebben afgesproken dat we de komende twee jaar meer tijd krijgen als er een seniorenwoning vrijkomt. Dan kunnen we samen met de senioren die zich hebben ingeschreven bij Wonen Limburg tot een advies komen.” De vier pijlers, wonen, zorg,
‘noaberschap’ en gevoel van veiligheid, staan centraal bij het plan. “Toen we begonnen met het schrijven van het plan hebben we gekeken naar wat de uitgangspunten zijn”, vertellen de twee. “Daarbij kwamen deze vier pijlers naar voren. De senioren dienen te beschikken over een levensbestendige woning, waarbij het mogelijk is elkaar naar vermogen te helpen. Daarnaast moet de zorg die nodig is geboden kunnen worden en moeten de ouderen met een gevoel van veiligheid kunnen leven.”
 
Ook in andere dorpen in de gemeente en in de rest van de provincie zijn er al initiatieven om de leefomgeving van de senioren te verbeteren. Op korte termijn willen Thijs en Mario in samenwerking met Wonen Limburg en gemeente Horst aan de Maas werken aan deze doelstelling. “Op lange termijn willen we nog meer gaan kijken naar wat er onder de ouderen speelt. Belangrijk is dat ouderen zelf bewust worden van hun huidige woonsituatie en dat ze kijken naar hun toekomst”, voegen de twee toe. “Het belangrijkste is dat de ouderen zelf ook mee gaan doen en initiatief nemen waar ze dat kunnen. Wij zullen dit ondersteunen waar nodig.”

U bent hier