h

Thema-avond over Bestemmingsplan Buitengebied: Uitstel of afstel?

15 september 2018

Thema-avond over Bestemmingsplan Buitengebied: Uitstel of afstel?

Foto: - / -

Eind 2017 is het nieuwe Bestemmingsplan Buitengebied vastgesteld. Daaraan voorafgaand heeft de gemeenteraad een aantal inspraakavonden georganiseerd, waarbij onderwerpen die met het plan te maken hebben aan bod kwamen. Eén van die inspraakavonden ging over de Intensieve Veehouderij (IV). Deze avond werd afgesloten met de toezegging dat het onderwerp "Intensieve Veehouderij" nog één keer aan de orde zou komen, waarbij dan ingezoomd zou worden op de gezondheidseffecten van de IV op de omwonenden. Die inspraakavond is er echter niet gekomen. Zeer tegen de wens van de SP in, stelt Thijs Lenssen, SP-raadslid in Horst aan de Maas. "Wij kregen de toezegging dat deze avond zo snel mogelijk zou gaan plaatsvinden, maar tot nu toe is die uitgebleven".

In het Bestemmingsplan Buitengebied worden naast spelregels over de ruimtelijke inrichting van het buitengebied ook afspraken vastgelegd die gelden voor alle gebruikers van het buitengebied. Bijvoorbeeld als men in het buitengebied een huis wil bouwen, een bedrijf wil vestigen of uitbreiden. "Bij het opstellen ervan is het belangrijk alle belangen zoveel mogelijk mee te nemen", zo stelt SP-woordvoerder Lenssen.

Thijs Lenssen: "Het einde van 2018 nadert en wat blijkt: er komt dit jaar geen inspraakavond over de IV in relatie tot het Bestemmingsplan Buitengebied. Er is geen tijd voor in de raadsagenda, zo stelt de gemeentelijke organisatie. Wat een onzin! Niet tijd maar prioriteit is waar het over moet gaan en over het inlossen van verwachtingen!

"Juist nu ook het kabinet zelf inziet dat het met de landbouw  - en dus ook met de Intensieve Veehouderij - fundamenteel anders moet en er nieuwe rapporten zijn verschenen over de relatie IV en gezondheid, is zo'n avond extra urgent. We weten bijvoorbeeld dat luchtwassers bij IV-bedrijven niet doen wat ze zouden moeten doen. Juist daarom is het van groot belang hier met elkaar over van gedachten te wisselen en indien nodig de plannen bij te stellen. Het uitstellen van de raadsavond is een grote gemiste kans! Zo'n avond zou een unieke kans zijn geweest om aan het streven naar de Gezondste Regio 2025 een extra maar ook noodzakelijk element toe te voegen: een nette inpassing van de IV in het buitengebied", aldus Lenssen.

Maar er is hoop volgens Lenssen. Misschien gaat B&W en/of de gemeenteraad ons verrassen met het besluit de inspraakavond op korte termijn tóch te organiseren. "Of worden kritische burgers toch niet serieus genomen door het gemeentebestuur?", vraagt hij zich af...

U bent hier