h

SP: "Wat mag veiligheid kosten? Eén fietspad van Tienray naar Broekhuizenvorst"

18 september 2018

SP: "Wat mag veiligheid kosten? Eén fietspad van Tienray naar Broekhuizenvorst"

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

Sinds een aantal jaren sporten de Tienrayse en Swolgense jongens en meisjes op sportpark Kerkebos, gelegen op de grens tussen Swolgen en Tienray. Binnen niet al te lange tijd zal er ook een nieuwe basisschool verrijzen. Natuurlijk is er daardoor aandacht voor een veilige fietsroute tussen Tienray en Swolgen. Maar nog onvoldoende, vindt Sonja van Giersbergen, raadslid voor de SP in Horst aan de Maas.

"Nu ook de jeugd van Broekhuizen en Broekhuizenvorst voor verschillende voetbalwedstrijden is aangewezen op dit sportterrein wordt ook aan die kant de verkeersveiligheid een belangrijk punt. De weg tussen Swolgen en Broekhuizenvorst is een 60 km-(slinger)weg die slecht verlicht is en waar te hard gereden wordt', aldus Van Giersbergen.

In de gemeenteraad is het voorstel gedaan om geld vrij te maken voor fietssuggestiestroken en betere verlichting. Volgens de SP-fractie een goede eerste stap, maar nog niet ver genoeg. Volgens Sonja van Giersbergen zou het veel beter zijn om het vrijliggende fietspad dat nu al tussen Tienray en Swolgen ligt door te trekken. "Dat is pas écht veilig!" Volgens de verantwoordelijk wethouder kost deze variant 2,1 miljoen. Geld dat er volgens hem op dit moment niet is.

Sonja van Giersbergen: "De gemeente vindt het goed dat sportclubs verregaand samenwerken, zeker in de kleinere dorpen. Dat dwingt clubs om samen op te trekken met huisvesting. De jeugd uit Broekhuizen(vorst) heeft dus niet zoveel keus als zij hun sport willen blijven beoefenen. Zij zullen in de donkere herfst- en wintermaanden naar Swolgen moeten fietsen en dan moeten wij als politiek-verantwoordelijken zorgen dat het zo veilig mogelijk is voor hen".

Volgens Van Giwersbergen is politiek keuzes maken. "Wij kiezen voor de veiligheid van onze jeugd. Als die door politieke keuzes in het gedrang komt, is het de verantwoordelijkheid van diezelfde poltitiek om over de brug te komen. Als je daarvoor geld wilt vinden moet dat mogelijk zijn, zeker in de economische hoogtijdagen waarin we nu leven".

U bent hier