h

Winst maken heeft voorrang op natuurbeheer

11 juli 2018

Winst maken heeft voorrang op natuurbeheer

Foto: - / Rapport gemeente Horst aan de Maas

Tijdens de raadsvergadering van 3 juli kwam het recreatiepark Kasteel Ooijen weer aan bod. In een eerdere raadsvergadering was het bestemmingsplan voor dit recreatiepark - met de stem van de SP tegen - al vastgesteld. De Raad van State heeft dat plan van tafel geveegd op basis van door omwonenden ingebrachte bezwaren.

In het aanvankelijk aangenomen bestemmingsplan stond dat ten behoeve van de jachthaven steeds 200 m2 niet aaneengesloten grond verhard mocht worden. Omwonenden en de SP wezen dat af, omdat steeds 200 m2 verharden ook kan resulteren in een complete verharding met weinig ruimte voor de natuur. De Raad van State concludeerde dat de gemeente een onzorgvuldig besluit had genomen en vandaar dat de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan vast moest stellen.

In het nieuwe bestemmingsplan staat dat er in totaal 3600 m2 verhard mag worden. Dat vond de SP echter veel te ver gaan! Dat er voor de jachthaven grond verhard moet worden, is te begrijpen. Maar het gebied dient ook voor hoogwaterbescherming tegen de Maas en als natuur- en recreatiegebied. Dan is zo min mogelijk verharding op zijn plaats, wat de SP betreft.

Met een amendement heeft de SP geprobeerd om de verharding te minimaliseren tot 400 m2. Het amendement kreeg geen steun van de overige partijen. Ook niet van D66/GroenLinks, die daarmee hun groene imago op het spel zetten. Helaas gaan ondernemerschap en winst maken met een jachthaven weer voor natuurbeheer.

U bent hier