h

Nieuw college en gebroken verkiezingsbeloftes

28 mei 2018

Nieuw college en gebroken verkiezingsbeloftes

Foto: - / -

Het coalitieakkoord van het nieuwe college van CDA, Essentie, PvdA en D66/Groen Links vraagt van de SP gezien de inhoud een kritische houding. Dat begint al bij het aantal wethouders: vijf!. Waar alle partijen in verkiezingstijd zeiden te gaan voor drie.

Het coalitieprogramma is doordrenkt van het neoliberale denken, dat zoveel mogelijk overheidstaken wil afstoten. Alleen waar de spreekwoordelijke spaanders vallen wil de coalitie nog wel bijspringen. Alleen hoe ze dat wil doen blijft veelal verhuld in een taalbrij vol vergezichten.

De intensieve veehouderij vormde in de vorige periode een belangrijk thema en ook nu weer. Nog steeds mag er worden uitgebreid.  De nieuwste technieken moeten deze grote industriële bedrijven een lust voor de omgeving maken. Alle onderzoeken tot nu toe wijzen er op dat gezondheid en milieu geschaad worden, terwijl de effectiviteit van hulpmiddelen als luchtwassers bijvoorbeeld zwaar in twijfel wordt getrokken. Gezien haar opstelling tijdens de verkiezingen heeft D66/Groen Links hun geloofwaardigheid op dit punt nu al verloren.

Zorg is een van de belangrijkste taken van de gemeente en verreweg de grootste post in de begroting. Opvalt dat openlijk wordt erkend dat bij de toekenning van hulp (Wmo) de portemonnee van de gemeente leidend is. De Jeugdzorg met name – waarop nu al een flink tekort is ontstaan dat naar verwachting de komende jaren toe gaat nemen – komt zijdelings aan de orde en verdient wat de SP betreft meer aandacht.

Over het onderwerp arbeidsmigranten maakt de SP zich ernstig zorgen. In het coalitieakkoord is opgenomen dat het beleid verruimd wordt met betrekking tot tijdelijke huisvesting op industrieterreinen en agrarische ondernemers. Een slecht idee dat afhankelijkheid en uitbuiting in de hand werkt. Het effect van loondumping in Nederland wordt ook onvoldoende bestreden.

Het zwembad was een van de belangrijkste punten van de verkiezingen en wethouder Vostermans zegt al bij voorbaat dat het zwembad zeker in Afslag 10 komt en ook in de financiële paragraaf wordt daar vanuit gegaan. Daarmee heeft D66/Groen Links haar tweede belangrijke verkiezingsbelofte verbroken.

Is er dan niets positiefs te melden? Jawel. In het akkoord wordt beschreven hoe er meer sociale huurwoningen toegevoegd gaan worden. Iets waar de SP al jaren voor pleit en waar we volledig achter staan. Afwachten of ze nu de beloftes wel waarmaken. En dan nog zien of er aandacht komt voor spreiding van arbeidsmigranten en zogenaamde nieuwkomers (asielzoekers/statushouders) in onze dorpen en wijken.

U bent hier