h

SP scoort als beste in verkiezingsonderzoek Behoud de Parel

5 maart 2018

SP scoort als beste in verkiezingsonderzoek Behoud de Parel

Foto: Behoud de Parel / Behoud de Parel

Vereniging Behoud de Parel heeft onderzoek gedaan naar de verkiezingsprogramma’s van de partijen die mee doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Horst aan de Maas op 21 maart. Daarnaast heeft de vereniging gekeken naar het stemgedrag van de partijen in de afgelopen vier jaar met betrekking tot de Intensieve Veehouderij en de gezondheidseffecten van (onder andere) uitstoot van fijnstof. In het onderzoek scoort de SP het beste.

Foto: Behoud de Parel / Behoud de Parel

De conclusies uit het onderzoek zijn – getoetst aan de standpunten van Vereniging Behoud de Parel – helder. Uitgaande van de bestuurspraktijk in de afgelopen vier jaar, de publicaties in de lokale media en de verkiezingsprogramma’s scoort de SP het beste, op de voet gevolgd door D66 (die momenteel samen met Groen Links aan de verkiezingen deel neemt). De PvdA neemt een tussenpositie in en Essentie en CDA scoren ronduit slecht. Als het gaat om inperking van de Intensieve Veehouderij en de negatieve gezondheidseffecten als gevolg van uitstoot van ongezonde stoffen, laat het CDA de burgers in het algemeen en de omwonenden in het bijzonder gewoon in de steek.

Naast het onderzoek heeft Behoud de Parel ook een poster ontworpen, waarin ze op symbolische wijze de posities van de verschillende partijen weergeeft, gebaseerd op het onderzoek. Via de website van Behoud de Parel kan de poster gedownload of besteld worden.

Lees hier de korte samenvatting van het onderzoek en hier kunt u het gehele onderzoek lezen.

U bent hier