h

SP Horst aan de Maas: vier zetels

22 maart 2018

SP Horst aan de Maas: vier zetels

Foto: SP / SP

Veel was er niet te juichen voor de SP. Landelijk zag het er al niet zo mooi uit, met exitpolls van de NOS die allemaal wezen op groot verlies. In ’t Gasthoês, waar de verkiezingsuitslagen van de verschillende stembureaus binnen druppelden, zette die landelijke trend zich ook voor de lokale SP voort.

Het eerste stembureau dat de uitslag bekend kon maken – Griendtsveen – leverde de partij maar 40 stemmen op. Waar de SP bij eerdere verkiezingen in Griendtsveen altijd goed scoorde. Het gemis van een Griendtsveense kandidaat deed zich hier voelen. Zoals dat ook in plaatsen als Tienray en Grubbenvorst het geval was.

Niet het gewenste resultaat

Bart Cox, lijsttrekker voor de SP in Horst aan de Maas, sprak in ’t Gasthoês zijn achterban en de andere aanwezigen kort toe. Hij bedankte de stemmers op de SP en feliciteerde D66/Groen Links met hun zetelgroei (van 2 naar 4). In zijn analyse gaf hij aan dat het effect van het aantreden van Lilian Marijnissen nog niet merkbaar is. Daarvoor is ze kennelijk nog te kort partijleider.

Cox zei dat de SP in Horst aan de Maas niet het gewenste resultaat heeft geboekt. „Je hoopt op meer, maar ik wist van te voren dat winst er niet in zat. Het zou moeilijk worden om de uitslag van de vorige raadsverkiezingen, in 2014, te evenaren. Dit was namelijk de beste uitslag ooit bij raadsverkiezingen in de historie van de SP". De SP-lijsttrekker doelt daarmee op de verkiezingen in 2014, met de populaire Thijs Coppus als lijsttrekker. De SP kwam toen uit op zeven zetels. Daarmee werd de SP de op één grootste partij in Horst aan de Maas. Het SP-boegbeeld laat de moed niet zakken als gevolg van de uitslag voor zijn partij. “We moeten weer meer als van ouds de straat op, samen met de mensen zaken oppakken”. Die conclusie is duidelijk: er is werk aan de winkel.

Uitslagen

Het CDA, dat bij die vorige verkiezingen uit was gekomen op negen zetels, boekte nu één zetel winst en ging naar tien zetels. De PvdA verlist één zetel en komt daarmee op twee. Essentie, de enige lokale partij in Horst aan de Maas, kon de landelijke trend voor lokale partijen niet volgen en verloor een zetel en zakte daarmee naar in totaal vijf zetels. D66/GL kwam uit op vier zetels, evenveel als de SP. De VVD boekte met twee zetels als (relatieve) nieuweling ook winst.

U bent hier