h

Ouderen kritisch op beleid B&W Horst aan de Maas

2 maart 2018

Ouderen kritisch op beleid B&W Horst aan de Maas

Foto: Thijs Lenssen / SP Horst aan de Maas

Vrijdag 23 februari. De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) organiseert een verkiezingsdebat voor haar Hegelsomse leden. De met ruim veertig leden goed gevulde zaal ziet de vertegenwoordigers van de verschillende politiek partijen die mee doen aan de gemeenteraadsverkiezingen aan een lange tafel voor zich zitten: SP, D66/GL, VVD, Essentie, CDA en PvdA. De SP wordt vertegenwoordigd door raadslid Sonja van Giersbergen. Heikel punt in het debat: het tekort aan betaalbare woningen in Hegelsom. Maar ook de zorg, het behoud van zwembad De Berkel en verkeersveiligheid komen aan bod.

Woningen tekort

In de discussie over woningbouw - of meer eigenlijk het gebrek daar aan, zoals meerdere ouderen naar voren brachten - wordt gesteld dat jongeren die klaar zijn met hun studie en zich willen vestigen in Hegelsom, geen woning vinden. En ouderen die kleiner willen wonen, vinden geen passend thuis. "Het aantal beschikbare huurwoningen in Hegelsom is van 113 teruggegaan naar 88“ stelt Jan Arts, die de debatten namens de KBO leidde. Sonja van Gierbergen (SP) pleit voor méér bouwen. Al jaren fulmineert de SP in de gemeenteraad tegen de verkoop van huurwoningen door de woningcorporatie en bepleit de partij dat er juist meer betaalbare huurwoningen moeten worden gebouwd, óók in de kleinere dorpen. Vanuit de zaal komt een noodkreet: “Ik sta al vijf jaar op de wachtlijst voor een sociale huurwoning in Hegelsom. Ik krijg telkens te horen dat ik dan naar Sevenum of Horst moet gaan. Maar dat wil ik niet! Ik wil in Hegelsom blijven. En hier in Hegelsom zie ik het gebeuren dat een Pools gezin gemakkelijker een huurwoning krijgt, omdat deze zogenaamd hoger op de lijst staat. Als ik dan vraag om een lijst, krijg ik geen lijst te zien. Wat doen jullie hier aan?” Door CDA, PvdA en Essentie wordt er op gewezen dat de voorspellingen er op wijzen dat de bevolking gaat krimpen. Zij vinden dat je niet moet bouwen 'voor leegstand in de toekomst'. Sonja van Grinsbergen: "Dat verhaal horen we nu al jaren, maar de krimp is er nog steeds niet. En er wordt zelfs gevraagd om huisvesting van vele arbeiders uit het buitenland". Van Giersbergen vervolgt: “Het is belangrijk dat er een goede mix van woningen is. Het mag niet zo zijn dat goede huurwoningen zo maar verkocht worden. Er moet voor iedereen een goede woning in iedere kern beschikbaar zijn. Wij zijn dus voor meer sociale woningbouw".

Zwembad

De partijen die op dit moment in het college van B&W vertegenwoordigd zijn (CDA, PvdA en Essentie) doen hun uiterste best om uit te leggen wat ze toch al niet allemaal gedaan hebben. Dat er in de laatste raadsvergadering door hen besloten is om de beslissing rondom het zwembad uit te stellen, proberen ze te verdoezelen. De SP neemt bij monde van Sonja van Gierbsergen duidelijk stelling: "Zwembad de Berkel mót bliêve!"

Ze betoogt ook dat de SP het onderwerp 'schoolzwemmen' op de agenda heeft gezet. Daarin werd de SP aanvankelijk door de andere partijen (CDA, PvdA, Essentie en D66) niet ondersteund. Nu blijken ondertussen meer partijen overtuigd van het belang van schoolzwemmen. Zwemmen is een van de beste sporten om het bewegingsapparaat in conditie te houden. En goed leren zwemmen is - zeker voor ouders met een lager inkomen - belangrijk in ons waterrijk land. Daarbij wees Van Giersbergen op de gevallen van verdrinking de laatste jaren, ook In Horst aan de Maas. "Voor de SP is schoolzwemmen hetzelfde als een 'natte gymles' en dus integraal onderdeel van het onderwijs", aldus Sonja van Giersbergen.

Intensieve Veehouderij

De SP onderscheidt zich in het debat van de andere partijen ook waar het gaat over Intensieve Veehouderrij. De SP wijst megastallen af en vindt daar D66/GL aan haar zijde. Vanuit het publiek wordt door een agrariër geopperd dat een agrarisch ondernemer alleen maar mee kan met nieuwe ontwikkelingen als daar een bepaalde schaalgrootte tegenover staat. "De SP pleit juist voor minder dieren (en daarmee voor minder export van bijvoorbeeld varkensvlees naar het buitenland, red.) en koestert de familiiebedrijven. Niet de megabedrijven, die bovendien weinig betekenen voor de werkgelegenheid", aldus Sonja van Gierbergen.

Sonja van Giersbergen kijkt terug op een geslaagd debat. En de discussieleider van de bijeenkomst, Jan Arts (voormalig raadslid en bestuurslid van KBO Hegelsom), concludeert: “We hebben veel zaken onder de aandacht van de politieke partijen kunnen brengen en hebben gehoord hoe ze hier in staan. Het is duidelijk dat er 21 maart wel wat te kiezen valt!”

U bent hier