Woensdag 28 februari zond TV Reindonk een interview uit met Paul Geurts (SP), Jim Weijs (D66/GL) en Loes Wijnhoven (CDA). Zij bespraken met interviewer Wim Coenen belangrijke thema's die in de verkiezingsstrijd voor de gemeenteraad spelen. Onder andere wonen, accommodaties in de dorpen, het zwembad en de intensieve veehouderij passeerden de revue.
Ïnterviewer Wim Coenen startte met een schot voor de boeg: "Waarom lijken de verkiezingsprogramma’s zo op elkaar?" Paul Geurts (SP) beaamde die constatering. Naar zijn mening gaat het er bij de verkiezingen vooral om wat er in de praktijk de afgelopen jaren is gebeurd. Want dat is een betere voorspeller van de toekomst dan de woorden in de verkiezingsprogramma's. Geurts wees er op dat de SP zich daarbij heeft onderscheiden van de overige partijen. Hij doelde daarbij op het pleidooi van de SP in de gemeenteraad voor meer (sociale) huurwoningen, de strijd voor het behoud van het zwembad en de niet aflatende kritiek van de SP op de ontwikkelingen in de Intensieve Veehouderij.
Accommodaties in de dorpen
Wim Coenen sneed ook het standpunt van de SP over de accommodaties in alle dorpen aan. Hij vroeg Paul Geurts of de wens om overal in de kernen accommodaties te willen behouden niet te verkrampt vasthouden aan het verleden is. Geurts vond van niet. Hij vindt die accommodaties juist van groot belang voor het behoud van identiteit en gemeenschapszin in de dorpen. Als twee dorpen samen – van onder op – kiezen voor één accommodatie voor beide kernen, dan is dat prima, volgens de SP-woordvoerder. "Maar is dat dan niet te duur?" is de logische vervolgvraag. Geurts: "Het gaat in de politiek altijd om kiezen. Er is maar één zak geld waar alles uit betaald moet worden. Dat belastinggeld moeten we verdelen en wij als SP maken andere keuzes dan de anderen. Minder voor prestigeprojecten, meer voor basisvoorzieningen!".
Behoud van Zwembad de Berkel
Natuurlijk kon een debat over behoud van Zwembad de Berkel niet uitblijven. Geurts wees de privatisering van zulk een basisvoorziening rigoreus van de hand. Het wordt alleen maar duurder voor de gebruikers en het exploitatierisico blijft uiteindelijk toch bij de gemeente liggen. Het CDA beweerde - bij monde van Loes Wijnhoven - dat het zwembad de trekker was voor Afslag 10 en dan met name voor het versterken van de samenwerking tussen verenigingen. Geurts - daarin gesteund door Jim Weijs van D66/GL - veegde dat argument als onzin van tafel: "Verenigingen kunnen ook zonder verplaatsing van het zwembad samen werken".
In het debat wees SP-gemeenteraadskandidaat Paul Geurts op de mogelijkheid om het “schoolzwemmen” weer in te voeren. Dat zou volgens hem ook goed zijn om de financiële basis van het zwembad te versterken. De SP- verwijzend naar discussies in de gemeenteraad - heeft het herinvoeren van het schoolzwemmen op de agenda gezet. Aanvankelijk waren alle partijen daar tegen. Inclusief D66. Geurts was blij dat die partij nu in haar verkiezingspro-gramma heeft geschreven wel vóór schoolzwemmen te zijn. Maar hij betreurde het dat D66 landelijk in de Tweede Kamer tegen een voorstel van de SP stemde om schoolzwemmen her-in-te-voeren in heel Nederland.
Voorspelling verkiezingsuitslag
Op het laatst werd aan de drie gemeenteraadskandidaten gevraagd de verkiezingsuitslagen te voorspelen. SP-er Geurts dacht dat zijn partij, die nu de tweede partij in grootte is in de gemeenteraad van Horst aan de Maas, met 7 zetels stabiel zou blijven of misschien zelfs een zetel extra kon krijgen (8 dus) en daarmee de grootste partij worden.
Bekijk hier het gehele interview.