h

Weer uitstel besluit over zwembad Horst aan de Maas

9 februari 2018

Weer uitstel besluit over zwembad Horst aan de Maas

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

Tijdens de raadsvergadering van 6 februari werd het voorstel besproken van B&W om in de Kasteelse Bossen een nieuw zwembad te bouwen.  Tot verrassing van velen kwamen PvdA, CDA en PvdA – alle drie voorstander van dure nieuwbouw - met het voorstel om nu geen beslissing te nemen, maar het besluit over de verkiezingen heen te tillen. Een journalist van Dagblad de Limburger trok al de conclusie dat de drie partijen de kiezer “lieten zwemmen” als het ging om duidelijkheid. Het standpunt van de SP is duidelijk: zwembad De Berkel mót Bliêve!

Voorafgaande aan de raadsvergadering hield Ronald Craenmehr (lid van comité ’t Zwembad mót Bliêve dat opgericht is door de SP) een pleidooi vóór De Berkel. Hij wees er op dat B&W alles in het werk hadden gesteld om zwembad De Berkel zo negatief mogelijk af te schilderen en het nieuwe zwembad (een vierkante bak water, vooral ten behoeve van wedstrijdzwemmen) – zo leek het – te beschrijven als een paradijselijk bad. Hij riep de raadsleden op te kiezen voor behoud van De Berkel. En tegelijkertijd riep hij ook de bevolking van Horst aan de Maas op 21 maart te stemmen op de partijen die vóór behoud van De Berkel zijn.

Een vertegenwoordigster van zwemclub HZPC gebruikte als ultiem argument om te kiezen voor een nieuw zwembad dat het comité en en passant ook de SP, te veel vast blijven houden aan “het oude” en bang waren voor het moderne. Fractievoorzitter Bart Cox liet de vertegenwoordigster van HZPC fijntjes weten dat het opknappen en opfleuren van bestaande gebouwen de laatste tijd ook heel modern is… Zeker als dat “nieuwe” veel minder mogelijkheden biedt als het “oude” (dat nog zeker 20 jaar mee kan) en ook nog eens véél duurder dan het “oude”.

Foto: Michael van Rengs / SP Horst aan de Maas
Voordat de bespreking van het voorstel van B&W om een nieuw bad te bouwen begon, voerde de SP-fractie nog een korte ludieke actie uit. De betrokken wethouders, de burgemeester en de fractievoorzitters van de partijen die vóór nieuwbouw zijn, kregen uit handen van raadslid Aniet Fonteyne een “gouden medaille”. In zijn betoog lichtte de fractie-voorzitter van de SP, Bart Cox, de actie toe. Hij meldde dat CDA, Essentie en PvdA nu al “hun” gouden medaille hadden en dus niet meer voor prestige hoefden te gaan, maar nuchter de feiten op een rijtje konden zetten. En die feiten pleiten voor behoud van De Berkel.

Foto: Michael van Rengs / SP Horst aan de Maas
In een amendement (aanpassing van het oorspronkelijke voorstel van B&W) pleitten CDA, PvdA en Essentie voor een verder onderzoek. Zij constateer-den, dat er op dit moment nog te weinig draagvlak was onder de bevolking voor een nieuw zwembad. En de door het college van B&W aangeleverde cijfers waren ook niet echt overtuigend. Zij pleitten er dan ook voor om de nieuwe gemeenteraad te laten besluiten over nieuw-bouw of behoud van De Berkel. Er van uitgaande, zo stelde met name Bouten van de PvdA heel duidelijk, dat de keuze wel moest vallen op nieuwbouw. Maar of de kiezers dat met hem eens zullen zijn, zal blijken op 21 maart 2018. Als het aan de SP ligt geldt ook na de verkiezingsuitslag: Zwembad De Berkel mót Bliêve!!!

U bent hier