h

SP Horst naar Europees Parlement

12 december 2017

SP Horst naar Europees Parlement

Foto: Wilma Kurvers / SP Horst aan de Maas

Op vrijdag 8 december bezocht een twaalftal leden van de SP afdeling Horst aan de Maas het Europees Parlement in Brussel. Eén van hen was Sonja van Giersbergen, raadslid voor de SP in Horst aan de Maas. Zij doet verslag van het bezoek van de SP-ers uit Horst aan de Maas, samen met SP-ers uit Nieuwegein, Meijerijstad, Roermond en Sittard.

"Na een busreis naar Brussel aangekomen in het gebouw van het Europees Parlement kregen we - na een uitvoerige veiligheidscontrole - een rondleiding door het Europees Parlement en voorlichting over het Europees Parlement.  De voorlichter - een Nederlandse EU-ambtenaar - vertelde dat het Parlement bestaat uit 751 zetels, waarvan er 26 bestemd zijn voor Nederlandse politici en van die 26 zijn er twee bezet door de SP Nederland. Tegen de grootse omgeving van de vergaderzaal van het parlement, steken de kamertjes waar de parlementariërs hun werk doen schril af. Het is klein, wat muf en het toont oud. En bij elk kamertje staat een grote koffer voor de maandelijkse trek naar Straatsburg, waar elke vierde week van de maand de stemmingen plaats vinden.

Het werk van 'onze' mensen in Brussel is - hoe je ook aankijkt tegen de EU - belangrijk. Zaken als landbouw, veiligheid en allerlei soorten wetgeving worden op Europees niveau geregeld. Dan is het belangrijk dat de stem van de SP in Nederland en de socialistische stem in het algemeen wordt gehoord".

In Horst is de SP in 1992 - nu zo'n 25 jaar geleden - met één zetel in de gemeenteraad gekomen. Momenteel bezet de SP zeven zetels in de gemeenteraad!. Sonja van Giersbergen: "In al die jaren hebben we in Horst, in de provincie, landelijk en dus ook Europees ons eigen geluid laten horen. De stem van de de gewone, maar kritische Nederlander. Met als uitgangspunten: solidariteit, gelijkwaardigheid en menselijke waardigheid. Hoe we dat doen kunnen de mensen merken in de gemeenteraad, op straat en hopelijk bij thuis".

Voor het Europees parlement zijn de verkiezingen in 2019, voor het landelijk parlement zijn ze net achter de rug. Voor de gemeente staan de verkiezingen volgend jaar gepland. Van Giersbergen daarover: "U gaat toch ook stemmen?  Wij zijn klaar voor de komende vier jaar!"

U bent hier