h

Kosten uitvoering participatiewet onder druk?

10 juni 2017

Kosten uitvoering participatiewet onder druk?

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

NLW Groep is hét werkbedrijf voor sociaal-maatschappelijke werkgelegenheid in de regio Noord-Limburg West, dat staat voor waardevol en passend werken met mensen met een arbeidsbeperking. In de Participatiewet, waar de NLW onder valt,  is vastgelegd dat er banen moeten zijn voor mensen met een lage loonwaarde. Gemeenten zijn hiervoor verantwoordelijk. Met werkgevers is via een sociaal akkoord afgesproken dat zij mensen met een arbeidsbeperking werk bieden. Iedereen die kan werken maar daarbij ondersteuning nodig heeft, valt sinds 1 januari 2015 onder de Participatiewet.

Wat doet de NLW?

De NLW bemiddelt mensen op bedrijven en is bedoeld om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt binnen bedrijven in te zetten, om zo bij het uitvoeren van een opdracht ook maatschappelijke winst te realiseren. En een  bedrijf kan werk inhuren bij de NLW, werk zoals assemblage en montage, kartonnage of logistiek.

Gemeenteraad

In de kadernota die opiniërend behandeld is in een themabijeenkomst van de gemeenteraad van Horst aan de Maas blijkt nu dat de kosten voor de uitvoering onder druk staan, omdat de afbouw van de Wsw landelijk minder snel gaat dan voorzien was. De NLW en de deelnemende gemeenten Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray staan nu voor de uitdaging dit verschil tussen de rijksbijdrage en de loonkosten van de Wsw-medewerkers te compenseren door hogere opbrengsten en lagere uitvoeringskosten. 

Mariet Roelofs, SP-raadslid, vindt het erg belangrijk dat de NLW haar taak kan blijven uitvoeren. “Want ieder mens heeft recht op een daginvulling waar hij of zij zijn persoonlijke talenten en  kwaliteiten tot zijn recht kan laten komen. Waar ieder mens zich gelukkig in voelt”, zo stelt zij.

U bent hier