h

Column Sonja van Giersbergen: De overeenkomst tussen een grasmaaier en een baby.

14 mei 2017

Column Sonja van Giersbergen: De overeenkomst tussen een grasmaaier en een baby.

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

Wat een vreemde titel voor een stukje van de SP zult u denken. Ik zal u uitleggen, waar ik afgelopen week tegen aan liep.

Eind vorige week klaagden buurtbewoners over een grasmachine die aan de weg was gezet en die maar niet opgehaald werd. Er was al verschillende keren met “de gemeente” gebeld maar er gebeurde niets. Buren die sinds een jaar in onze wijk wonen en onze gewoonten en regels soms nog niet zo goed kennen hadden machine weg gedaan. En als je iets aan de weg zet wordt het altijd opgehaald. Dat hadden ze gezien. Na wat burenuitleg en een telefoontje naar de gemeente was het geregeld. Na drie dagen was het ding weg.

Diezelfde week trof ik een jonge Syrische moeder die een paar weken daarvoor bevallen was van een zoon. Zij wilde het kindje aangeven, maar moest papieren van de IND invullen en ze mistte iets. Ze wist niet hoe ze dit op moest lossen en klopte aan in het gemeenschapshuis, annex
school.
 Een stapeltje formulieren had ze bij zich. Na de formulieren een aantal keren te hebben doorgelezen belde ik de IND en kwam erachter dat het gevraagde formulier te downloaden was. De formulieren stonden vol formele taal en waren zelfs voor mij moeilijk leesbaar. Na de formulieren geprint en ingevuld te hebben bracht vader het met een opgelucht hart naar het postkantoor.

Deze twee zaken hebben mij geleerd dat het voor mensen die onze taal niet spreken en onze gewoonten niet kennen het bij tijd en wijle ontzettend moeilijk is. Het zou helpen als de overheid iets meer dienstbaar zou zijn. In het geval van de grasmaaier had er een huisbezoek plaats kunnen vinden om uitleg te geven. Bij de baby had mogelijk het burgerloket een rol kunnen spelen. Even navragen of het lukt om zelf contact op te nemen met de IND en anders de geprinte formulieren meegeven lijkt toch eigenlijk een kleine moeite.

Laten we men ons best doen voor elkaar. Integratie komt van twee kanten en valt soms niet mee. Als SP zullen we ons inzetten voor een dienstbare overheid die de helpende hand uitsteekt als het nodig is. Voor iedereen.

U bent hier