h

Sevenum heeft haar huiskamer

23 november 2016

Sevenum heeft haar huiskamer

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

Toen zij nog maar net raadslid was geworden,vroegen verschillende inwoners van Sevenum aan Riek Janssen of zij de mooie bibliotheek niet terug kon halen naar Sevenum. Reden van SP-raadslid Riek Janssen schriftelijke vragen te stellen aan het college.

Twee vragen legde Janssen voor aan het College van B&W. Vraag 1: Is het college het met de SP eens  dat de Sevenumse mensen hun ontmoetingsplek kwijt zijn geraakt door het opheffen van de biebliotheek? Vraag 2: Is uw college bereid om om voor de Sevenumse mensen een nieuwe ontmoetingsplek te realiseren? Een plek waarin men vrijblijvend kan binnen lopen, krant lezen, iets opzoeken in de computer. Maar ook  een praatje met elkaar kon maken of samen over een boek praten of andere gebeurtenis.

Het college antwoordde dat zij van mening was dat Sevenum hiervoor "de Wingerd" had. Volgens Riek Janssen is De Wingerd een gemeenschapshuis waar je een kop koffie kunt drinken, een feest kunt houden of een andere activiteit kunt organiseren. Maar de Wingerd is zeker niet en ontmoetingsplek, waar je zomaar binnen kunt lopen, een boek kunt uitzoeken, kranten kunt lezen of iets op zoeken op de computer.

De vraag van het SP-raadslid werd dus niet opgepakt door B&W. Maar daarmee was haar idee niet van tafel. Gelukkig heeft de dorpsraad van Sevenum de vragen gezien en gehoord. De voorzitter van de dorpsraad nodigde Riek Janssen uit omhet idee te bespreken. Gedachten en ideeën werden uitgewisseld en al heel snel organiseerde de dorpsraad een avond in de Wingerd met als doel een werkgroep op te richten die zich zou inzetten voor een huiskamer in Sevenum.

Het idee moest volgens de dorpsraad gedragen worden door inzet van de Sevenumse mensen. Het zou een plek moeten worden waar jong en oud van Sevenum binnen kan lopen, een kopje koffie kan drinkend, een boek kan uitzoeken of zomaar een praatje maken. Het zou gerund gaan worden door vrijwillers. Ook zou het centraal gelegen moeten zijn.

En de werkgroep van de dorpsraad heeft succes geboekt. Het ontmoetingscentrum wordt gerealiseerd. Raadslid Janssen daarover: "Ik heb het proces kunnen volgen door een paar keer mee te denken in het werkgroepje. Zeer enthousiaste mensen die het voor elkaar hebben gekregen de huiskamer  op te zetten". Op zaterdag 5 november is de huiskamer feestelijk geopend. "Natuurlijk wil ik de werkgroep en de dorpsraad feliciteren met hun succes. Dit is echt tot stand gekomen en gedragen door de Sevenumse mensen", aldus Riek Janssen.

U bent hier