h

Prestatieafspraken en uitvoeringsprogramma wooncorporaties

15 maart 2016

Prestatieafspraken en uitvoeringsprogramma wooncorporaties

Foto: SP

In juli 2015 is de nieuwe Woningwet aangenomen. Dit houdt in dat de wooncorporaties samen met de gemeentes en huurdersverenigingen prestatieafspraken moeten maken. Daardoor krijgt de Gemeenteraad meer mogelijkheden om het beleid te bepalen. Een goede zaak!

In de afgelopen raadsvergadering kwam de evaluatie van de oude prestatieafspraken van de wooncorporaties aan bod, samen met de nieuwe afspraken.

Een belangrijk en gevoelig onderwerp want in heel de gemeente Horst aan de Maas is/komt er een groeiende behoefte aan geschikte huurwoningen voor jong en oud. Daarbij komt dat de Gemeente Horst aan de Maas heeft ingestemd met de komst van 160 tot 400 statushouders. Deze mensen zijn veelal aangewezen op sociale huurwoningen. De SP heeft hier dan ook nadrukkelijk aandacht voor gevraagd, zonder overigens de lokale woningzoekenden te willen vergeten.

Verder had de SP enkele onderdelen graag toegevoegd in het uitvoeringsprogramma dan wel anders gezien: spreiding van statushouders en arbeidsmigranten onder de huidige bevolking is belangrijk voor de integratie van deze mensen en behoud van het draagvlak onder de bevolking. Daarentegen heeft onderzoek door de SP onder de senioren m.b.t. huisvesting in seniorenwoningen juist het tegendeel bewezen: De senioren vinden het juist belangrijk om in de directe omgeving van elkaar te wonen, vooral voor de sociale samenhang en de sociale controle van elkaar. Daarom is het verwijderen van het seniorenlabel van deze woningen niet verstandig, en dient er meer aandacht te komen voor de kwaliteit van deze woningen. Kortom werk aan de winkel voor de Raad en de SP om met de nieuwe Woningwet aan de slag te gaan.

U bent hier