h

Huurwoningen in de Gemeente Horst

1 februari 2016

Huurwoningen in de Gemeente Horst

Foto: SP

De komende jaren zal de behoefte aan huurwoningen in de gemeente Horst gaan toenemen. De groei zal o.a. komen van (terugkerende) jongeren, arbeidsmigranten, statushouders, maar ook van ouderen die hun woning willen verkopen en willen gaan huren. Jaarlijks maakt de gemeente Horst afspraken over huurwoningen met woningbouwcorporaties, de belangrijkste partner op het gebied van (sociale) woningbouw.  Onlangs zijn deze afspraken weer vastgesteld, en het resultaat valt niet mee:

• Men stopt niet met de verkoop van huurwoningen
• Men bouwt niet of nauwelijks in de kleine kernen, ondanks de daar aanwezige behoefte 
• Het aantal te bouwen woningen is te laag voor de behoefte
• Er wordt niets geregeld op het gebied van spreidingsbeleid van huurders
• Er wordt niets geregeld op het gebied van spreidingsbeleid van huurders.

Dat laatste is nodig om het draagvlak onder de bevolking over de huisvesting van statushouders en arbeidsmigranten te behouden. Het ontbreken hiervan kan er bijv. toe leiden dat de huidige nieuwbouw van huurwoningen in Meterik wordt ingevuld met alleen statushouders of alleen arbeidsmigranten"

Men is voor huurwoningen daardoor steeds meer aangewezen op andere initiatieven, wat gelukkig deels ook gebeurt. De vraag is en blijft of dit genoeg zal zijn, en of er hierdoor voldoende spreiding van huurders zal plaatsvinden.

 Gelukkig is onlangs de nieuwe Woningwet aangenomen, waardoor college en wethouders worden verplicht tot het maken van bindende prestatieafspraken, waarbij ook de gemeenteraad meer macht krijgt. De SP is in de Raad altijd al kritisch geweest over het (bouw)beleid van de corporaties en de houding van het college en wethouder in deze. Met deze Wet in de hand kunnen we nog meer druk op de wethouder uit gaan oefenen om nu wel eens werk te gaan maken van meer woningbouw voor huurders in de dorpen, daar waar nodig, en op een goed spreidingsbeleid bij de toewijzing van huurwoningen.

Zo, en dan wordt het nu tijd voor Carnaval. Wij wensen allen veel ‘joeks en pluzeer’ bij dit feest. 

Alaaf

U bent hier