h

Evaluatie koopzondagen

29 februari 2016

Evaluatie koopzondagen

Foto: SP

In 2014 werden de winkelsluitingstijden voor Horst aan de Maas voor de derde keer binnen enkele jaren aangepast. (lees ruimer gemaakt) Het startte met ondernemers in het buitengebied, daarna volgden de supermarktondernemers en als laatste werd dit voor alle ondernemers aangepast. In principe mag nu elke ondernemer elke zondag zijn zaak openen als hij/zij dit wil. “Een onzinnige aanpassing als je het mij vraagt”, aldus Frank Spreeuwenberg.

In de praktijk gaan de winkels niet vaker open op zondag dan de 12 keer die in de vorige winkeltijdenverordening stond. Uitzondering zijn enkele winkels in het buitengebied en een aantal supermarkten. De evaluatie die uitgevoerd is beperkte zich tot de mogelijkheden tot opengaan. Nergens lees je iets terug over de consequenties hiervan voor de ondernemer en het personeel. Natuurlijk zitten er voor elke ondernemer, maar ook voor de medewerkers, voor en nadelen aan. Denk aan de extra loonkosten die de ondernemer moet betalen, tegenover de extra inkomsten. En voor de medewerker zijn er extra inkomsten als je op zondag moet werken, tegenover het feit dat je minder vrije weekenden hebt.

In een amendement wat in maart 2014 is aangenomen wordt ook verwezen naar de impact die de aanpassing (verruiming) van de winkelopenstelling kan hebben op de detailhandel in Horst aan de Maas. Een gemiste kans om de evaluatie niet breder op te pakken dan gedaan. Hopelijk wordt bij een volgende evaluatie verder gekeken dan alleen de wensen en ideeën over de winkeltijden, maar dus ook naar de consequenties daarvan.

U bent hier