h

Vrijwillig deelnemen aan de participatiemaatschappij?

18 januari 2016

Vrijwillig deelnemen aan de participatiemaatschappij?

Foto: SP

Participeren, oftewel meedoen, in de maatschappij klinkt heel mooi. Dat wil toch iedereen zou je zeggen. Jij doet iets voor een ander en als jij eens verlegen zit om een dienst doet de ander iets voor jou. Vroeger hadden we daar een term voor, “doense noaber”. 

Nu doet er zich het volgende voor: Stel je bent thuiszorgmedewerker en poetst bij mensen die dat nodig hebben. Je organisatie gaat bezuinigen want er wordt vanuit de landelijke en gemeentelijke politiek flink bezuinigd op de huishoudelijke hulp. Uiteindelijk krijg je ontslag en de eerste tijd WW. Na een aantal jaren beland je in de bijstand. Op dat moment wordt er een vrijwilliger gezocht om iemand te ondersteunen bij zijn dagelijks thuiswerkzaamheden. En dan komt men bij jou uit, want je leeft van de bijstand, hebt de kennis en kunde om deze persoon te helpen én je mag best iets doen als tegenprestatie voor het geld wat je krijgt. En als je dat dan niet doet wordt je uitkering ingetrokken. Hoezo, vrijwillige deelname aan de participatiemaatschappij?!

Het klinkt ongeloofwaardig, maar de eerste geluiden m.n. vanuit thuiszorg- en groenvoorzieningmedewerkers bereiken ons al. Je zou het moderne dwangarbeid kunnen noemen, of verdringing op de arbeidsmarkt. Hoe dan ook, zullen we ons als SP blijven verzetten tegen dergelijk beleid en maatregelen. Mocht ook jij in aanraking komen met degelijke praktijken, twijfel dan niet en meldt het via contact.

U bent hier