h

Vluchtelingen

15 oktober 2015

Vluchtelingen

Foto: Hans v.d. Beele / SP

In de gemeenteraad van Horst aan de Maas is unaniem een motie aangenomen waarin het gemeentebestuur opgeroepen wordt voorzieningen te realiseren voor de opvang van asielzoekers. Voor Riek Janssen, raadslid voor de SP, reden om haar persoonlijke reactie te geven op het besluit. Deze reactie - ook gepubliceerd in de Hallo - wordt hierna weergegeven.

"In het nieuws staan vluchtelingen centraal. Het gaat over zorgen van mensen over de grote groepen vluchtelingen. Over mededogen voor mensen die huis en haard hebben moeten verlaten.

Nog hoor ik de verhalen van mijn ouders, die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in de winter met hun kinderen moesten vluchten op een open wagen en deels te voet. Zij kregen liefdevolle opvang in een al bevrijd dorp.  

In gesprekken zeggen mensen mij vaak niks te hebben tegen vluchtelingen, “maar”… Zoveel andere culturen bij elkaar uit verschillende landen, dat kan toch niet goed zijn”. Of: “vluchtelingen krijgen een huis, uitkering, kleding, noem maar op. En wij wachten al meer dan drie jaar op een woning”! Via de media krijg je soms de indruk dat vluchtelingen onveiligheid en werkeloosheid veroorzaken.

Ja, natuurlijk, grote groepen vluchtelingen roept automatisch vragen op. Vragen die politici en bestuurders moeten beantwoorden. Niet alleen de veiligheid van vluchtelingen dient gewaarborgd, maar – waar nodig – ook de veiligheid van burgers. Zou je duizend Nederlanders op één plaats dicht bij elkaar huisvesten, dan ontstaat er ook veel onrust. Er moeten dan ook afspraken komen met het COA. Gekozen dient te worden voor kleinschalige opvang. Dat is beter voor vluchtelingen en beter voor burgers. Veel gemeenten bieden die kleinschalige opvang aan, maar nog te veel wordt daar door COA geen gebruik van gemaakt.

De gemeenteraad van Horst aan de Maas heeft een motie aangenomen om 92 vluchtelingen op te nemen, verdeeld over de gemeente. En zeventien plekken voor noodopvang. Daarbij moet rekening gehouden worden met inwoners die al lang op een huurhuis wachten. De gemeente moet daarom ook kijken naar huisvesting in de particuliere sector en niet (alleen) in de sociale huursector.

De vluchtelingenproblematiek vraagt om wijs beleid waar emoties gehoord worden, maar niet de dienst uitmaken…"

U bent hier