h

Motie SP vergunningaanvraag Hazenhorst aangenomen

28 oktober 2015

Motie SP vergunningaanvraag Hazenhorst aangenomen

Foto: niet bekend / provincie Limburg

Een veebedrijf aan de Hazenhorstweg in Sevenum wil uitbreiden met 1800 varkens. Het college van B&W wil daar aan mee werken. Maar een motie van de SP steekt daar vooralsnog een stokje voor.

Het Sevenumse veebedrijf Hazenhorst - van Maatschap van de Goor - is gevestigd in een zogenaamd Extensiveringgebied. Een extensiveringsgebied is een gebied waar - volgens de zogenaamde Reconstructiewet - geen uitbreiding van veebedrijven mag plaatsvinden. Indien mogelijk moet men zulke bedrijven zelfs verplaatsen naar een zogenaamd Landbouw Ontwikkelingsgebied (LOG). De wet heeft B&W kennelijk niet tegen gehouden om toch mee te werken aan de uitbreiding.

Maatschap van de Goor heeft tot twee maal toe geprobeerd om zijn bedrijf uit te breiden. In beide gevallen heeft de Raad van State daar een stokje voorgestoken. Recentelijk heeft de ondernemer een nieuw verzoek voor uitbreiding ingediend. Hij zegt dat hij tegelijkertijd zijn bedrijf zodanig wil aanpassen dat de overlast voor de omgeving wordt beperkt. Want de buurt rondom De Hazenhorst heeft eerder al aangegeven regelmatig stankoverlast te ondervinden door de bedrijfsactiviteiten.

B&W wil meewerken aan de uitbreiding omdat er naar haar mening geen grond zou zijn voor een weigering. Sterker nog: als B&W niet mee zou werken, dreigen er - volgens het College -forse schadeclaims.

De SP heeft dit laten toetsten door een externe deskundige. Deze geeft aan dat de kans op forse schadeclaims verwaarloosbaar klein is. De eerste indruk van deze deskundige is verder dat de gemeente niet mee zou moeten/mogen werken aan deze vergunning.

In de vergadering van 20 oktober j.l. heeft de SP daarom -samen met de D66 -een motie ingediend, waarin het college wordt opgedragen om een second opinion uit te laten voeren en de vergunningaanvraag juridisch te laten toetsen. De SP wil daarmee ook voorkomen dat een traject wordt opgestart dat de gemeente geld gaat kosten.

De SP kreeg voor de door haar ingediende motie steun van de volledige raad. En de wethouder heeft vervolgenstoegezegd de motie uit te voeren. Daarmee velt een onafhankelijke derde een oordeel over de aanvraag van Maatschap van de Goor. Volgens de SP en de andere partijen binnen en buiten de raad winst voor iedereen.

U bent hier