h

Nieuw gemengd bedrijf en overige intensieve Veehouderijen

3 juni 2015

Nieuw gemengd bedrijf en overige intensieve Veehouderijen

Er werd in de raad van Horst aan de Maas gesproken over "winstwaarschuwingen". Of dit het juiste woord is, weet Anthony van Baal niet, maar feit is dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een tussenrapport heeft uitgegeven aangaande hun onderzoek naar de schadelijke effecten van wonen in de omgeving van een Intensieve Veehouderij. In het tussenrapport is te lezen dat er meer longontsteking voorkomt in gebieden met veel veehouderijbedrijven. Ook de landelijke GGD waarschuwt voor de gezondheidsgevolgen van te dicht bij een veehouderijbedrijf te wonen.

Met deze gegevens in het achterhoofd, vroeg de gehele raad van Horst aan de Maas zich in de gemeenteraadsvergadering van 26 mei 2015 zich af, wat voor gevolgen dit heeft voor de toekomstplannen van het nog te bouwen nieuw gemengd bedrijf in Grubbenvorst. Maar ook voor alle andere initiatieven voor uitbreiding danwel vestiging van intensieve veehouderijen in Horst aan de Maas. Hoe moeten wij als gemeente omgaan met veehouderijbedrijven die welliswaar met hun vergunningaanvraag voldoen aan de wettelijke eisen, maar waarvan de voornoemde rapporten aangeven dat deze van negatieve invloed zijn op de volksgezondheid.

De gehele raad stemde dan ook in met een motie van SP en PvdA waarin de raad de verantwoordelijk wethouder oproept, om met de gedeputeerde van de provincie en met de verantwoordelijk staatsecretaris in Den Haag, de discussie aan te gaan hoe wij met zulke vergunningaanvragen om moeten gaan. De SP vroeg tijdens deze vergadering ook nog om de bouwvergunningen die nu voor liggen in de ijskast te stoppen danwel helemaal niet meer te verlenen. Dit is helaas juridisch niet mogelijk omdat deze aanvragen zoals reeds gesteld, veelal aan denwettelijke eisen voldoen.

Den Haag en de provincie zijn nu dus aan zet. Bedrijven en banen prima, maar niet ten koste van de volksgezondheid.

U bent hier