h

Illegaal bouwen beloond

22 maart 2015

Illegaal bouwen beloond

Foto: SP

Een officieel geregistreerde garage vraagt in 2007 een vergunning aan voor de bouw van een nieuwe garage. Hij bouwt de garage veel groter dan afgesproken, de inhoud wordt zelfs twee keer zo groot. De gemeente constateert dat en wil handhaven gezien de grote afwijkingen. In 2009 wordt ingezet op verplaatsing van dit bedrijf naar een geschiktere omgeving. Dit blijkt financieel niet haalbaar. En dan blijkt opeens dat de gemeente de situatie gewoon legaliseert. Thijs Lenssen, SP-raadslid, vindt dit een vreemde gang van zaken…

In de gemeenteraad komt aan de orde dat het college van B&W besloten heeft dat ondanks de eerdere handhaving de ontstane situatie toch gelegaliseerd moet worden Daartoe doet het college een voorstel aan de gemeenteraad. Thijs Lenssen: “In plaats van de huidige situatie te bevriezen, staat men toe dat de garage nog groter wordt en dat de bestaande woning mag worden afgebroken en een nieuwe mag worden opgericht” Een Legalisatie Plus, zo kwalificeert Lenssen het voorstel van het college.

Aan de politiek de taak een verstandig besluit te nemen over het plan. Niet instemmen betekent handhaven en het einde van het bedrijf, acht jaar nadat de overtreding heeft plaats gevonden en de gemeente steken heeft laten vallen. Wel instemmen betekent dat - indien men bewust afwijkend bouwt - men toch toestemming krijgt dit te laten staan. Beide opties waren volgens SP-woordvoerder Lenssen voor de SP niet bespreekbaar . “Dus zijn we op zoek gegaan naar een oplossing die het minst slecht is, namelijk de huidige situatie bevriezen, geen mogelijkheid bieden om de garage verder uit te breiden en de woning mag niet verplaatst worden”, aldus Lenssen. Dit voorstel diende hij in en hij werd gesteund door PvdA en D66. Groot was de verbazing bij Lenssen dat Essentie en CDA toch meegingen in het voorstel van B&W om te komen tot volledige legalisatie. Lenssen: “Daarmee trekt het college, het CDA en essentie een lange neus naar alle inwoners en ondernemers van Horst die zich wél aan de regels houden. De SP staat hier anders in. Burgers en overheid maken afspraken met elkaar bij vergunningen, die komen we na en als ze niet worden nagekomen gaan we niemand extra belonen!”

U bent hier