h

Tekort aan huurwoningen

1 november 2014

Tekort aan huurwoningen

Mariet Roelofs, gemeenteraadslid voor de SP, bezocht onlangs een informatiebijeenkomst in America, georganiseerd  door de dorpsraad. De bijeenkomst ging over huurwoningen. Tijdens de bijeenkomst kwam naar voren dat er voorlopig geen huurwoningen worden gebouwd. Mariet Roelofs doet verslag.

Mariet Roelofs: “De bijeenkomst werd druk bezocht door jongeren en ouderen die graag in het dorp willen blijven wonen. Het is dan ook een grote teleurstelling – zo bleek - dat de wooncorporatie geen belofte deed in de richting van nieuwbouw van huurwoningen”.

De redenering van de woningcorporatie is op zich simpel: woningen moeten zich in 50 jaar terug verdienen. Maar over zo’n  20 tot 30 jaar is er – althans volgens de woningcorporatie - geen behoefte meer aan huurwoningen. SP-ster Roelofs: “De opdracht voor de woningcorporatie - huisvesting verzorgen voor mensen die zich geen koopwoning kunnen permitteren – lijkt daarmee aan de kant geschoven. Er is nog steeds woningnood in het dorp. Wonen Limburg verkoopt de bestaande huurwoningen als er een leeg komt te staan. Dit jaar is er tot 1 juli nog niet één huurwoning vrij gekomen voor huurders. De woningcorporatie doet het voorkomen alsof de Americanen niet reageren op woningen. Maar dat kan ook niet. Want er komen geen woningen vrij!”

America staat niet op zich zelf. Dit speelt ook in andere dorpen van de gemeente Horst aan de Maas. Mariet Roelofs: “We moeten er hard aan werken – als gemeente - dat de leefbaarheid in de dorpen op peil blijft en voorkomen dat jongeren uit bittere noodzaak vertrekken uit de dorpen omdat er geen woning vrij komt. Daarbij is het krijgen van een (huur) woning van essentieel belang. De beschikbaarheid van huurwoningen kan mee helpen de leefbaarheid van de dorpen op peil te houden”.

U bent hier