h

SP Horst aan de Maas groeit verder

31 mei 2014

SP Horst aan de Maas groeit verder

Horst aan de Maas stemde ook tijdens de Europese verkiezingen op donderdag 22 mei massaal voor de SP. De partij werd zowel tijdens de gemeenteraadsverkiezingen als de verkiezingen voor het Europees parlement de tweede partij. Vorige keer stond de SP bij de Europese verkiezingen nog op de derde plaats na CDA en PVV.

De SP haalde dit keer 15,4% van de stemmen, goed voor 1667 kiezers, die het bolletje bij de SP rood kleurde. Een stijging van ruim 600 kiezers (9,9%, 1047 stemmen). Hoewel het CDA het grootste bleef in Horst aan de Maas, leden de christendemocraten in tegenstelling tot de SP  wel verlies ten opzichte van de verkiezingen in 2009 (bijna 12 procent minder dan vijf jaar geleden in de toenmalige gemeente Horst aan de Maas, zonder Sevenum en Meerlo-Wanssum). Voor het CDA een sterkere daling dan provinciaal.

De SP steeg in Horst aan de Maas bijna 5 procent en haalde 15,5 procent van de stemmen. Hier droeg Griendtsveen sterk aan bij. Met 22,3 procent van de stemmen was Griendtsveen het dorp uit de gemeente waar de grootste groep inwoners op de Socialistische Partij stemde, maar ook in andere stembureaus haalde de SP goede resultaten.

Wilt u de verkiezingsresultaten van de SP in de gemeente Horst (aan de Maas) vanaf 1982 bekijken, klik dan hier.

We staan op een kruispunt in Europa. Maar hoe zijn we daar gekomen? Jan Marijnissen neemt je mee, van Julius Caesar, tot de Griekse schuldencrisis. Klik op onderstaande tekening.

U bent hier