h

De SP kiest voor sterke dorpen

2 februari 2014

De SP kiest voor sterke dorpen

Voorzieningen zijn belangrijk voor een dorp. Een school, kinderopvang, een dorpshuis, een winkel en een pinautomaat zijn belangrijk voor de leefbaarheid. In de kleine dorpen vormt de school de basis van het dorp. De SP wil dat per dorp wordt bekeken op welke manier de school kan worden ingezet om nieuwe voorzieningen en functies aan te trekken.

Gedacht kan worden aan klaslokalen die na schooltijd als vergaderruimte dienen, een spreekuur van het Centrum voor Jeugd en Gezin en een uitvalsbasis van verenigingen. Om dorpen aantrekkelijk te houden voor gezinnen met jonge kinderen vindt de SP het belangrijk dat ieder dorp moet kunnen blijven beschikken over een peuterspeelzaal en kinderopvang.

Naast een school zijn voldoende betaalbare woningen ook van levensbelang voor de dorpen in Horst aan de Maas. Veel jongeren willen graag in hun eigen dorp blijven wonen, maar kunnen geen betaalbare huur- of koopwoning vinden. Dit moet anders als het aan de SP ligt. Als er geen woningcorporatie is die wil bouwen terwijl er wel vraag is, moet de gemeente het initiatief nemen voor de bouw van betaalbare woningen of het ombouwen van bedrijfs- en kantoorpanden tot woningen.

Niet alleen jongeren, maar ook ouderen die zorg nodig hebben, moeten de kans krijgen om, als ze dat willen, in hun eigen dorp te blijven wonen. Dit kan door in samenwerking met woningcorporaties en zorgorganisaties in dorpen met meer dan duizend inwoners groepswoningen te bouwen voor mensen die extra zorg nodig hebben.

U bent hier