h

Wederom verruiming winkeltijden tegen de zin van de ondernemers

14 april 2013

Wederom verruiming winkeltijden tegen de zin van de ondernemers

Dinsdag 9 april stemde de gemeenteraad in met een voorstel van B&W voor een ruimere openstelling van de winkels op zondag, zodat de supermarkten van juni tot en met augustus iedere zondag open mogen blijven. De SP wees het voorstel af. Net zoals de grote meerderheid van de ondernemers in Horst aan de Maas. Uit gesprekken met diverse ondernemers blijkt dat zij liever geen koopzondagen hebben. Een enkeling toont – tegen de verdrukking in - het lef om de deuren op zondag gesloten te houden.
Supermarkten Horst aan de Maas

Openstelling buitengebied
Vorig jaar kwam het voorstel voor verruiming van de zondagopenstelling voor een aantal ondernemers in het buitengebied. Ook toen werd het voorstel aangenomen, terwijl nog geen 5 % van betreffende ondernemers voor is, zoals bleek uit onderzoek van de SP (zie het eerdere artikel).

Openstelling supermarkten
Nu zijn de supermarkten aan de beurt. Daarmee wordt het beleid rondom de openstelling van winkels erg versnipperd en steeds ruimer. De vraag is echter of de ondernemer die een supermarkt runt, dit ook wil? En zitten we als inwoner daar op te wachten? Frank Spreeuwenberg, raadslid voor de SP: “Ik kan me niet voorstellen dat ik op zondag uitgebreid boodschappen ga doen. En al helemaal niet in een andere gemeente”.

Nieuw onderzoek SP
Uit onderzoek, wat de SP afgelopen weken heeft gedaan, blijkt dat niet elke ondernemer voorstander is van de voorgestelde verruiming. Integendeel zelfs. De ondernemers die we gesproken hebben zijn allemaal tegen. De meesten zien zich echter gedwongen mee te gaan in de trend. Een enkeling kiest ervoor dit bewust niet te doen. De argumentatie dat overleg heeft geleid tot een gezamenlijk voorstel is dan ook feitelijk onjuist en misleidend.

In het debat over de openstelling wordt gesteld dat een aantal kleine ondernemers niet open willen. Daarom is gekozen voor de supermarkten. Spreeuwenberg: “Grappig dat de buurt/dorpswinkels ineens als grote ondernemers gezien worden. Het gaat hier om de ondernemers in America, Broekhuizen, Lottum en Melderslo, die zeer belangrijk zijn voor de leefbaarheid in deze dorpen. Deze ondernemers voelen zich onder druk gezet door de grotere ondernemingen. Die op hun beurt bang zijn inkomsten te verliezen aan de regio. Alle gesproken ondernemers vragen om landelijk beleid wat de koopzondagen inperkt, in tegenstelling tot de verruiming die nu overal plaats vindt”.

U bent hier