h

B&W geeft antwoord vragen SP over Kazerneterrein Venlo.

4 november 2012

B&W geeft antwoord vragen SP over Kazerneterrein Venlo.

Begin dit jaar schreef CDA-wethouder Litjens samen met diens CDA-collega Loonen uit Venray een ingezonden artikel in Dagblad de Limburger, waarin zij hun steun uitgespraken voor de plannen voor het kazerneterrein in Venlo. Daar moet een multifunctioneel gebouw komen, waarin onder andere het stadion van voetbalclub VVV wordt ondergebracht. In Venlo staat het project – vanwege de hoge kosten – onder druk. Reden voor de SP-fractie toentertijd aan het College van B&W van Horst aan de Maas te vragen of B&W mee gaat financieren aan dit (volgens veel fracties in de Venlose gemeenteraad) veel te dure plan. Het heeft even geduurd (om precies te zijn een half jaar), maar het college heeft officieel geantwoord. Het antwoord: Ja, wij financieren mee! Via het zogenaamde Regiofonds.

Kazerneterrein Venlo

“Oud nieuws”
Het antwoord van het College van B&W was geen verrassing. Immers, al vrij snel na het stellen van de vragen liet verantwoordelijk wethouder Litjens aan Dagblad de Limburger weten hoe de vork in de steel zat. Toen al bleek dat de financiering via het zogenaamde Regiofonds zou plaats vinden. Het gaat dan om in totaal zo’n 15 miljoen euro (één derde deel op een begroting van 45 miljoen!). De SP in de Venlose gemeenteraad heeft duidelijk stelling genomen tegen de plannen (lees hier de toelichting van de SP Venlo).

Standpunt B&W Horst aan de Maas
Het college van B&W van Horst aan de Maas stemt in met de plannen voor het prestigeobject in Venlo. Volgens CDA-wethouder Litjens zijn de plannen van groot belang van de regio. De steun uit het Regiofonds, waar Horst aan de Maas aan bijdraagt, wordt door Litjens in het schriftelijke antwoord aan de SP als volgt verdedigd: “Als een project uit het programma tot wasdom kom in één van de regiogemeenten, dan moet die gemeente zélf zijn middelen inbrengen, maar mag ze wel een beroep doen op de provinciale component uit het Regiofonds”.

“Opmerkelijk”
Al eerder noemde Michael Van Rengs, fractievoorzitter van de SP, deze opstelling op z’n minst opmerkelijk.” In deze financieel moeilijke tijden zijn andere – meer sociale keuzes – nodig. Daar hebben we ook geld voor nodig. En de plannen voor het Kazerneterrein in Venlo zijn ook in die stad zelf niet onomstreden, zoals blijkt uit de stemming in de gemeenteraad van Venlo. De SP-fractie heeft daar de plannen - samen met Groen Links en een lokale partij - afgewezen.”

U bent hier