h

SP: “In gemeentehuis afval ook scheiden”

10 oktober 2012

SP: “In gemeentehuis afval ook scheiden”

Op 9 oktober 2012 stond de evaluatie van het afvalbeleid in Horst aan de Maas op de agenda van de openbare raadsvergadering. Tijdens deze raadsvergadering waren er enkele burgers die gebruik maakten van het burgerpodium. Een van de sprekers was Bart Cox. Hij sprak namens de SP over het afvalbeleid.

“Goed beleid, alleen de gemeente doet er zelf niet aan mee”

Bart Cox kon zich helemaal vinden in het afvalbeleid van de gemeente Horst aan de Maas. Hij wilde dan ook geen kritiek geven op het beleid zelf. Maar in zijn toespraak voor de gemeenteraad verwonderde de jonge SP-er zich over het feit dat de gemeente het nieuwe afvalbeleid invoert voor haar burgers, maar zélf vervolgens in het gemeentehuis niet mee doet aan het scheiden van afval.

Bart Cox (tevens lid van Rood, de jongerenorganisatie van de SP) en de SP-afdeling Horst aan de Maas willen de gemeente graag meehelpen om zelf ook afval te gaan scheiden binnen het gemeentehuis. Na zijn toespraak bood Bart Cox een memoryspel aan de burgemeester aan. “Met het spel kan de gemeente nog even oefenen met afval scheiden”, zei Bart Cox aan het slot van zijn speech.

Zowel wethouder Birgit op de Laak, de woordvoerder van PvdA-PK en Frank Spreeuwenberg van de SP-fractie reageerden inhoudelijk op de inbreng van Bart Cox. De wethouder was blij met de positieve reactie op het afvalbeleid en de kritische noten over het zelf niet meedoen van de gemeente. De wethouder zij ook dat het erg moeilijk was, omdat de gemeente geen huishouden is maar werkt als een bedrijf. Dat betekent volgens haar dat er minder soorten afval zijn en het moeilijker te organiseren is. Wel gaf ze aan dat er al over nagedacht wordt en dat de eerste stappen worden gezet. Ook de PvdA-PK was het eens met de inbreng van SP-er Cox. Zij bepleiten dat het er nog een stap verder gezet moest worden. Niet alleen in het gemeentehuis, maar ook afval scheiden in (andere) openbare ruimtes zou geregeld moeten worden.

Al met al dus een geslaagde actie waar burgerinitiatief en lokale politiek samen komen.

Zie hier de toespraak van Bart Cox (doorscrollen naar minuut 23):

U bent hier