h

Wet Maatschappelijke Ondersteuning in de uitverkoop?!

16 juni 2012

Wet Maatschappelijke Ondersteuning in de uitverkoop?!

WMODe SP Horst aan de Maas is gestart met de oprichting van een werkgroep WMO. De WMO is een wet die regelt dat mensen met een al dan niet tijdelijke beperking de hulp en ondersteuning of voorzieningen krijgen die ze nodig hebben. Doel is dat iemand zelf de regie houdt over zijn eigen leven, in zijn eigen omgeving, met wat hulp vanuit de WMO. Die wet staat – als gevolg van bezuinigingsplannen van het College van B&W van Horst aan de Maas – onder druk. In de weekbladen in Horst aan de Maas worden mensen opgeroepen zich aan te sluiten bij de werkgroep.

Sinds enkele jaren wordt de WMO uitgevoerd door de gemeenten. Hiervoor krijgt de gemeente een pot met geld van het rijk. Helaas is de gemeente niet verplicht om dit geld ook echt uit te geven aan mensen die de ondersteuning vanuit de WMO bitterhard nodig hebben. De gemeente kan het geld ook gebruiken om begrotingstekorten aan te vullen die bijvoorbeeld door de Floriade zouden kunnen ontstaan, of om het Horster centrum op te knappen. Hiermee doe je dan diegene tekort die zonder hulp niet zelfstandig kan functioneren in het gewone dagelijkse leven.

Het Rijk maakt het dus voor de gemeenten wel erg gemakkelijk om te bezuinigen ten koste van mensen die het zonder hulp gewoon niet redden. Deze bezuinigingen vinden ook in Horst aan de Maas plaats. Op de gemeentesite wordt het omschreven als “mensen zullen meer dan nu zelf verantwoordelijk zijn voor het vinden van zorg en ondersteuning die zij nodig hebben”. Dat klinkt mooi. Maar soms kan dat niet. En dan zou de overheid te hulp moeten schieten.

De SP denkt dat de uitvoering van de WMO in combinatie met de bezuinigingsdrift van de overheid zal leiden tot problemen bij mensen die dat zelf niet kunnen dragen. Reden om in weekbladen in Horst aan de Maas de mensen die te maken hebben met de WMO en/of die het eens zijn met de SP op te roepen zich aan te sluiten bij de op te richten werkgroep WMO. Zij kunnen een mail sturen naar Paul Geurts, of bellen: 06-57311011 (tussen 19.00 uur en 20.00 uur).

U bent hier